Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,Okategoriserade,På tallriken,Salt

Gurkadolmar och umami mayo

4 maj , 2017, 00.26 mittismeten

 

Fick en ångkorg i bambu av min nyfunna hippievän Anne, och den här korgen har väckt många vårkänslor i köket. Så även några galna idéer…

På bara en vecka har jag ångat mig igenom alla grönsaker, rotsaker och kålsorter som funnits i kylskåpet. I kväll blev jag lite bananas och tänkte lite utanför korgen. Resultatet blev gurka- och jordnötsdolmar med majonäs som smaksattes med fisksås. Och nej – jag är inte gravid. Bara lite vårgalen.

Vad jag egentligen vill säga med det här receptet är att du kan leka och prova på så mycket du vill med hjälp av lite ånga. Perfekt för de hemmakockarna som har för vana att bränna maten. Bambukorgen bibehåller all näring i maten, plus att den är foglig mot både amatörer och den matvana.

GURKADOLMAR OCH UMAMIMAJONÄS

 • 1 smal gurka
 • 1 nykålsblad (om det inte är stort nog att täcka gurkan så använd flera
 • 2 msk jordnötsmör
 • ––––––

 • 0,5 dl hemmagjord majonäs
 • 1–2 tsk fisksås
 • Koka upp vatten i en kastrull, eller ta hjälp av vattenkokaren för att påskynda processen. Lägg bambukorgen. Kastrullen ska vara i liknande diameter som ångkorgen. Bre jordnötssmöret över kålbladet och rulla in gurkan. Fäst bladet med några tändstickor. Ånga dolmen i 20–30 minuter över medelvärme. Antalet minuter beror på hur tjock gurka du har, men den ska inte bli mjuk mjuk. Utan bara ”genomångad”.

  Smaksätt din hemmagjorda majonäs med så mycket fisksås som faller i ditt tycke. Jag vispade i lite extra vatten för att få den mera ”doppvänlig”. Servera gurkan som fingermat med majonäsen, eller som en sidorätt. Skulle antagligen passa bra till en asiatisk sallad av något slag.

  Ångade även lite sparris när den ändå var igång. Kunde också ha lagt ditt ägg att ”koka”.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *