Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Bröd,i Norge,Salt

Drogen som heter rågbröd

29 mar , 2017, 23.58 mittismeten

 

När de här bröden kommer ur ugnen, knapriga utanpå och mjuka inuti, finns det inte mycket som kan stoppa en överdos. En smörklick på de ännu varma bröden gör situationen ännu mindre hanterbar.

Heimbaka – som man säger på österbottniska – är mitt sätt att lindra hemlängtan. Speciellt lukten av nybakat bröd hjälper när flygbiljetterna hem är för dyra. Den för mig tillbaka till mamma, och till de regniga dagarna när mommo alltid tog fram brödkaveln. Om jag ska vara helt ärlig så blir jag nästan lite tårögd bara av att skriva om det.

Originalreceptet går så här… 1 liter vatten, 2 msk olja, 50–75 g färskjäst, 1 ägg, 2 tsk salt, 1 1/2 kaffekopp havregryn, 8 dl jästbrödsmjöl och 8 dl rågmjöl. Mamma säger att man ändå helst ska avvika och lägga mera rågmjöl än jästbrödsmjöl. Receptet får inte förväxlas med ruisleipä, som reissumies. Det här rågbrödet är lite ljusare och lite fluffigare.

Eftersom jag försöker leva ur skåpet, och mamma har alltid sagt att man ska använda det man har, så började ingrediensförteckningen se ut så här denna gång..

 • 4,5 dl vatten
 • 0,5 dl vassle
 • 1 msk rapsolja
 • 25 g färskjäst
 • 2 tsk salt
 • 2 msk fiberhusk
 • 1 msk surdegspulver
 • 2 tsk mald anis
 • 2 tsk kumminfrön
 • 0,5 dl havregryn
 • 0,5 dl vetekli
 • 6 dl rågmjöl
 • Ca 2 dl fullkornsvetemjöl
 • Lös upp jästen och saltet med vätskan och oljan. Vassle har jag börjat använda mer och mer i brödbak. Den får du genom att sila yoghurt, och ger en surdegskaraktär till dina bröd. Den här grumliga vätskan håller länge i kylskåpet. Blanda alla de torra ingredienser, förutom vetemjölet, och rör ner dem tillsammans med vätskan. Endera med en träslev eller i bakmaskin. Baka sedan in så mycket vetemjöl tills du får en relativt kladdig deg. Det är bättre att i det här skedet ha för lite mjöl än för mycket, eftersom du kommer använda mera sen vid utbakningen. Låt jäsa i en timme.
  Baka ut till sex runda bröd (ungefär 1,5 cm tjocka) nagga och låt jäsa ännu 1/2 – 1 timme. Om du har mera tålamod än mig så trycker du ut det traditionella hålet. Då får du även några minibröd, som bara är perfekta att bryta och bre en klick smör på direkt de kommer ur ugnen. Grädda bröden på 250 grader varmluft i 7–10 minuter. De ska ha en skorpa med lite färg, men ännu vara lite mjuka inuti. Låt svalna (om du kan) tio minuter innan du hugger in.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *