Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,Salt

Knäckebröd med vassle

5 mar , 2017, 23.42 mittismeten

 

Har just skrivit färdigt ett matreportage om maten under andra världskriget. Meningen är att jag under jubileumsåret ska presentera maten i det självständiga Finland, och hur dess matkultur utvecklats under de hundra åren som gått.

Första reportaget publicerades i februari, och då handlade det om mellankrigstiden. Men nu har jag som sagt fokuserat på nödåren under 40-talet. För att summera denna tids matkultur i tre ord kunde man säga ransonering, ransonering och ransonering. Men nödens lag ledde till finurliga lösningar, vilka av några var så bra att vi ännu använder dem.

Ta surdeg till exempel. Finns det något mera populärt gällande brödbak i dag? Förut handlade om att baka ett mera hållbart bröd, i dag kanske mera för smaken och ett lägre GI-värde. I det här receptet finns både surdeg och vassle. Två komponenter som främjar hälsa och hållbarhet. Vassle är den vätska som avskiljs när du silar yoghurt eller liknande, exempelvis surmjölk. Den här vätskan är perfekt för brödbak. Och den innehåller vitaminer, mineraler och protein. Så börja med att göra en färskost, spara vasslen och baka sedan det här knäckebrödet att lägga osten på.

SURDEGSKNÄCKE MED VASSLE

 • 25 g jäst
 • 2 dl vatten
 • 0,5 dl vassle
 • 2 msk rapsolja
 • 1 tsk salt
 • (2 tsk surdegspulver)
 • 6 dl grovmalet fullkornsvetemjöl (eller så tar du vanligt fullkornsvetemjöl och blandar i vetekli)
 • Blanda de torra ingredienserna. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt oljan. Arbeta in de torra ingredienserna. Låt vila i kylen i ett till två dygn. Baka ut till 6 tunna knäckebröd med lite extra mjöl. Jag brukar baka ut på ett sånt tunt skärbräde av plast så de är lättare att överföra till plåten. Nagga eller kavla med en kruskavel. Strö över lite flingsalt. Grädda på 220 grader i ca 10 minuter tills du har knapriga knäckebröd.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *