Recept med ingredienser från djurriket når sällan min blogg. Som ni kanske märkt. Det här eftersom mitt kylskåp i många år varit en köttfri zon. Jag är inte vegetarian, men så gott som, och orsakerna är tangerande med den massproducerande köttindustrin. Men det tar vi i ett senare inlägg. Nu över till en av de bästa vegetariska ingredienserna – kikärter.
I den här pizzan är kikärten huvudingrediensen. Den är botten, fyllningen och toppingen. Om du önskar kan alla delar hållas separata, och istället serveras som tortillas.
HUMMUSPIZZA
TORTILLABRÖD
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och vatten. Dela i åtta delar, rulla till små bollar och kavla ut till tunna bröd. Använd endera extra fullkorns- eller kikärtsmjöl. Stek några sekunder på medelhög värme i en stekpanna.
CHILIHUMMUS
Mixa alla ingredienser och smaka av med spiskummin och salt.
ROSTADE KIKÄRTER
Fräs kikärterna med oljan och kryddorna på hög värme.
PIZZAN…
Värm ugnen till 200 grader. Bred ut hummus på bottnarna och toppa med önskade ingredienser och kikärterna. Jag smulade över lite getost (inte av den massproducerade typen) och lade till rödlök och körsbärstomater. Grädda i ugnen tills kikärterna börjar poppa, cirka 8 minuter. Servera med rucola, färsk koriander och raita (en yoghurtdressing med spiskummin, mynta och gurka).