Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,I skålen,På tallriken,Salt

Indisk korma med grönkål

18 feb , 2017, 00.03 mittismeten

 

Det är svårt att inte bli besatt av indisk mat. En tugga och man är fast. Sedan kanske man glömmer bort det ett tag, men så snubblar man över ännu en fantastisk indisk restaurang och så är sagan tillbaka till sin början.

Det finns inte mycket att göra i Larvik, men det finns en sjukt bra indisk restaurang. Den heter Spiseriet och är inrett som om norsk och indisk design fått en baby. På insidan är stockarna framme och bjälkarna är ingraverade med norska timmermönster. Men på väggarna hänger indisk konst, och all textil är så färggrann som bara indiska tyger kan vara.

Atmosfären där kan inte riktigt beskrivas med ord, så lånade en bild från Yelp.

Men nog om inredningen. Det är maten som är stjärnan vid Spiseriet. Och den tände mitt indiska sinne åter till liv. Indisk mat sträcker sig över tre geografiska underavdelningar (nord, syd och öst). De här kan sedan ännu delas in i många många fler. Och i alla regioner så ser mat annorlunda ut. Så när jag namnger inlägget ”indisk korma” är det lite klumpigt. Men och andra sidan är kanske receptet även det.

För mig handlar indisk mat om balansen mellan kryddorna, och den värme som maten ska avge. För oavsett hur stark rätten är, så ska den kännas som en varm kram. I receptet har jag därför inte satt ut några mått för kryddorna. De får åka i grytan enligt dina preferenser. Smaka dig fram och ge inte upp innan du lyckats behaga dina smaklökar.

En korma ska vara krämig och ha en viss sötma. Styrkan bestäms enligt humör och tycke. Madras och vindaloo är de hetaste på styrkeskalan. Jag tycker om att använda kokosmjölk istället för grädde. Då får man, utöver krämighet, även en naturlig sötma. Det här utan att använda de traditionella russinen, som jag inte tycker om. Och så ska man även använda nötter och yoghurt. Vanligtvis är det cashew, men jag rör gärna i lite jordnötssmör. Sedan ringlar jag yoghurten över den färdiga rätten istället för att röra ner den. Om du vill ha kyckling i din korma, så ha den gärna i en yoghurtmarinad över natten.

Men som många av mina andra recept är det här en vegetarisk variant… eller nej, den är vegansk. Den har även endast torkade och malda kryddor. Så det är viktigt att de får fräsa med oljan för att färgerna, smakerna och lukterna ska komma till liv. Åk inte till din vanliga matbutik för att handla kryddorna, de asiatiska har så mycket mera och bättre att erbjuda.

EN SNABB KORMA MED GRÖNKÅL, 2 portioner

 • 200 g kikärter
 • 100 g blomkål
 • 100 g morot
 • 1/2 purjolök
 • Raps- eller kokosolja
 • Gurkmeja
 • Kardemumma
 • Koriander
 • Chili
 • Spiskummin
 • Bockhornsklöver
 • Vitlök
 • Fänkålsfrön
 • 2 dl krämig kokosmjölk
 • 2 rågade msk osötad (och ekologisk) jordnötssmör
 • Salt
 • Färsk koriander
 • Naturell (mjölkfri) yoghurt
 • Limejuice
 • Skär grönsakerna i medelstora bitar så att de ännu har lite tuggmotstånd när korman är färdig. Använd även bladen från blomkålen!


  Fräs kikärterna och grönsakerna i olja med kryddorna. Rör ner kokosmjölken och jordnötssmör. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt. Ringla över yoghurt, garnera med koriander och pressa lite limejuice över.

  Jag åt den bara som så, med lite het koriander paste (lite som en pesto gjord på koriander, vitlök, ingefära, olja, limeljus, kokosmassa, garam masala och grön chili). Men om du vill servera med ris kan du fördelaktligen späda ut med lite vatten eller extra kokosmjölk. Då får du mera sås för riset att absorbera.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *