Som kock jobbar man ofta helg, men det betyder inte att helgsysslor måste försummas. Istället måste man helt enkelt vända på veckan. Så i dag blev det måndagsmys! Dagen började med bananplättar, och efter att lägenheten var städad så tillagade jag en lite finare lunch…
PARMESANSUFFLÉ & SPENATSALLAD MED SARDINVINÄGRETT
Receptet ger fyra suffléer, vilket motsvarar en lättare lunch till två personer eller fyra sidorätter.
Hacka rosmarin och sardinen fint. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med peppar och salt. Tycker du om citron kan du lägga till lite finrivet skal. För en mildare vinägrett använd den krämigare varianten av balsamvinäger. Men komihåg att kvalitet alltid lönar sig i slutändan, speciellt när man använder små kvantiteter.
Värm ugnen till 190 grader. Låt mjölken koka upp med lagerbladen under lock och dra av från plattan. Fräs löken mjuk i smöret i en annan panna. Tillsätt mjölet (fullkorns eller passande glutenfri variant går även bra) och låt fräsa ihop en stund. Tillsätt därefter den ljumma mjölken, och red tills smeten släpper kanterna. Tillsätt osten och dra pannan bort från värmen. Rör ner äggulor, salt och peppar. Vispa äggvitorna till maräng, och vänd därefter 1/3 ner i smeten. Vänd ner resten försiktigt, så att du inte mister ”fluffet”. Fördela i fyra smorda och ugnssäkra portionsformar. Grädda nederst i ugnen tills de har rest sig blivit gyllenbruna. Det här tar cirka 8 minuter, beroende på ugnen. Jag använde varmluft.
Nu ska jag avsluta min måndagswhisky, och gå och sova. Godnatt!