Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Salt

Musslor och cider

18 sep , 2016, 12.56 mittismeten

 

När de vid butikskassan frågar ifall jag vill ha kvitto är svaret oftast nej. Summorna är för deprimerande. Men så finns det också priser som förtjänar ett glädjeskutt. Exempelvis när färska och ekologiska musslor kostar 29,90 kronor per kilo!

Och eftersom norrmännen har blåmusslor stickande ut ur örona, finns det ibland överloppsmusslor på specialpris. Så var fallet i fredags, så jag ”lyxade” till det och kokade ihop en mysmiddag för en. Inte på ett deprimerande vis, utan på ett lugnande och

Jag gjorde det hela till en utmaning med namnet ”använd så lite ingredienser som möjligt”. Mest för att spara pengar, men även för att tvingas komma på något nytt. Och eftersom Vinmonopolet (Norges Alko) är övernaturligt dyrt, så betydde utmaningen en uteslutning av vin. Istället köpte jag en liten flaska torr cider. Vilken också var exceptionell dyr, men volymen gjorde den billigare än en hel vinflaska.

Vi är nu uppe i två ingredienser. Endast två ingredienser kvarstår. Jag tänker inte låtsas som att det här är spännande och fördröja avslöjandet av de andra ingredienserna: en gul lök och torkade kryddor. Här är receptet…

BUBBLANDE MUSSLOR
image

 • 1 kg blåmusslor
 • 1,5 dl extra torr cider
 • 1 gul lök
 • Favorit kryddor från hyllan
 • Tvätta musslorna, och släng bort de söndriga och döda (de som inte stänger sig när du knackar och frågar ifall någon är hemma). Låt dem ligga 20 minuter i kallt och ganska kraftigt saltat vatten (tänk medelhavet).

  Fräs löken med valda kryddor. Jag använde kokossocker, hickory röksalt, bergsalt, svartpeppar, kyndel, citronskal, apelsinskal, rosépeppar, cayennepeppar, vitlök och enbär. Allting torkat och färdigt att använda. Lägg ner musslorna och häll över cidern. Lägg på locket och låt vara tills alla öppnat sig. Spadet kan du senare reducera, och tillsätta grädde för en god sås eller soppspad. Beroende på vilka kryddor du valt kan det vara gott att ersätta grädden med kokosmjölk.

  Just den här fredagen valde jag att spara spadet och äta musslorna som plockmat, tillsammans med grönkålschips, rostabröd och resterande cider.

  Dagen efter gjorde jag en soppa av buljongen. Men hade ingen grädde i kylskåpet, och det enda som hörde till familjen mjölkprodukter var surmjölk, soyamjölk och grynost. Så jag hällde buljongen i en mixer och körde ihop den med några matskedar grynost, stekte några champinjoner och broccolibuketter och rostade två brödskivor. Ännu ett bevis på att man inte alltid måste gå till butiken för att få något gott att äta!

  image

  2 kommentarer

  1. Ann-Catrine skriver:

   Måste få smaka på blåmusslor när jag kommer på besök!!!

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *