Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Salt

En go kväll

13 sep , 2016, 15.00 mittismeten

 

Tillbaka i Norden betyder tillbaka till gamla matvanor. Inte onda bara goda. Speciellt när det kommer till sista målet om dagen, vilket nordbor förstår att betyder kvällsmål – inte middag!

I vårt hus har varma smörgåsar alltid varit det ultimata kvällsmålet. Då tänds ljus, och ibland äts de framför tvn. Igår slog hemlängtan för första gången till sen jag anlände till Larvik, och när det händer brukar jag tänka ”vad skulle jag tillaga om jag nu var hemma”. Gissa en gång vad det blev! Sedan hade jag turen att ha en rumskompis som också ville ”spise” kvällsmål, på samma gång som vi intog en ny serie från netflix. Skulle kanske inte ha tyckt om de här smörgåsarna som barn, men igår var de exakt vad jag ville ha…

GETOSTSMÖRGÅSAR MED GRÖNKÅLSCHIPS, PUMPAFRÖN OCH ÄGG

image

  • Valfria brödskivor
  • Hård getost
  • Grönkål
  • Pumpafrön
  • (tunt skivad vitlök)
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Löskokt ägg
  • Chiliflakes

Värm ugnen till 200 grader, gärna på grilleffekt med varmluft, och koka upp vatten. Koka äggen i 5-7 minuter beroende på hur lös du vill ha gulan. Jag brukar köra på fem minuter. Riv grönkålen i mindre bitar (inte för små eftersom de krymper) och lägg tillsammans med pumpafrön i en skål. Ringla över olivolja och massera in med salt och peppar. Om du vill kan du inkludera vitlök. Hyvla några skivor getost och placera på bröden. Peppra.

Lägg grönkålsmixen vid sidan av bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt vara till osten smält, brödet är knaprigt och grönkålen blivit knaprig. Tar just under 10 minuter. Även om grönkålen ser bränd ut på kanterna kommer den inte att smaka kål! Servera med ägg och chiliflakes.

I efterhand kom jag på att det skulle ha varit gott med några ugnsrostade päronklyftor till. Go kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *