De som sett Masterchef vet vad som menas med en ”mystery box challenge”. Det är en utmaning som kan liknas med vilken annan dag som helst för en hemmakock. Vi öppnar kökets skrymslen, och ser vad vi har att jobba med.
Kanske det är slutet på din semester, och plånboken känns lite lättare än vad den gjorde i början av sommaren. Då kan det vara bra att ta en titt en titt över vad du bunkrat upp, och låta kreativiteten ta hand om vad som glömts bort i skafferiet. Risken finns att det inte blir exakt som du tänkte dig, men vad gör det för skillnad? Använd helt enkelt smaker du tycker om, och resultatet blir åtminstone ätbart!
På sommaren kan man ju också gå ut i trädgården, eller på balkongen, och skörda vad som odlats på våren. Det vill säga om man har den lyxen. För mig blev i dag den största utmaningen avsaknaden av ägg. Ägg hör nämligen till en av mina favoritingredienser, både som huvudrollsinnehavare och bakom kulisserna. Men det är också en ingrediens som många har svårt att ersätta, den upprätthåller gamla vanor med sina förföriska egenskaper. Det är också svårt att helt ersätta ägg, i både bakning och matlagning, men det finns substitut som nästan går hela vägen:
Och det här var vad våra köksskåpar hade att erbjuda i dag…
KIKÄRTSPAJ MED RÅGBOTTEN
Låt linfrökross och vatten stå i 15 minuter. Mixa därefter i de andra ingredienserna tills du får en pajdeg du kan trycka ut i en form. Nagga och förgrädda på 175 grader (varmluft) i ca 15 minuter tills botten är lite knaprig.
Kör allt i matberedare och smaka av med salt och peppar. Eller vilka kryddor du än hittar och tycker om! Fyll pajskalet, toppa med valfri ost (eller inte) och grädda ännu ungefär 40 minuter. Täck kanterna med folie om de börjar bränna.