Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Bortglömda ingredienser och äggsubstitut

12 aug , 2016, 18.10 mittismeten

 

De som sett Masterchef vet vad som menas med en ”mystery box challenge”. Det är en utmaning som kan liknas med vilken annan dag som helst för en hemmakock. Vi öppnar kökets skrymslen, och ser vad vi har att jobba med. 

Kanske det är slutet på din semester, och plånboken känns lite lättare än vad den gjorde i början av sommaren. Då kan det vara bra att ta en titt en titt över vad du bunkrat upp, och låta kreativiteten ta hand om vad som glömts bort i skafferiet. Risken finns att det inte blir exakt som du tänkte dig, men vad gör det för skillnad? Använd helt enkelt smaker du tycker om, och resultatet blir åtminstone ätbart!

På sommaren kan man ju också gå ut i trädgården, eller på balkongen, och skörda vad som odlats på våren. Det vill säga om man har den lyxen. För mig blev i dag den största utmaningen avsaknaden av ägg. Ägg hör nämligen till en av mina favoritingredienser, både som huvudrollsinnehavare och bakom kulisserna. Men det är också en ingrediens som många har svårt att ersätta, den upprätthåller gamla vanor med sina förföriska egenskaper. Det är också svårt att helt ersätta ägg, i både bakning och matlagning, men det finns substitut som nästan går hela vägen:

 1. Linfrön. Det här väl substitutet som med största sannolikhet går att finna i skafferiet. Blanda 1 msk krossade linfrön med 3-4 msk vatten och du har 1 ägg. Blanda ingredienserna i en matberedare och låt stå i 15 minuter eller låt sjuda 5 minuter på spisen.
 2. Banan. 1/2 mosad banan, med 1 krm bakpulver, ersätter ett ägg. Passar i söta bakverk och binder bra, men om vill vara säker går det att lägga till 1/2 tsk psylliumfröskal eller 1 sk tapioka.
 3. Tapioka. Den här stärkelsen liknar potatis- och majsmjöl, men den binder bättre och ger en seg konsistens till bakverk. Har aldrig provat men om man ska tro andra bakare så kan den även skapa bubblor, likt gluten. Ett ägg motsvarar 3 msk tapioka med 1/2 dl kallt vatten och 2 tsk neutral olja. Gör såhär: Blanda alla ingredienser i en kastrull och rör om på låg värme tills blandningen stelnat till seg pasta. Det här ska gå ganska snabbt och låt den sen svalna innan du använder den.
 4. Chiafrön. De här fröna har blivit allt mera populära i bakning, exempelvis chiapudding är något som finns på allt fler frukostbord. Om du blandar 1 msk chiafrön med 3 msk varmt vatten, och låter de stå i 10 minuter har du ett ägg.
 5. Äppelmos. 1/2 dl äppelmos och 1/2 tsk bakpulver ger fina söta bakverk.
 6. Sojamjölk och äppelcidervinäger. Den här blandningen passar bra i mjuka kakor, och med lite bakpulver får du mera fluff.

Och det här var vad våra köksskåpar hade att erbjuda i dag…

KIKÄRTSPAJ MED RÅGBOTTEN

image

 • 3 skivor rågbröd
 • 2 dl talkkunamjöl
 • 3 msk krossade linfrön
 • 1/2 dl vatten
 • 1/2 matolja

Låt linfrökross och vatten stå i 15 minuter. Mixa därefter i de andra ingredienserna tills du får en pajdeg du kan trycka ut i en form. Nagga och förgrädda på 175 grader (varmluft) i ca 15 minuter tills botten är lite knaprig.

 • 250 g kikärter
 • 1 burk krossade tomater
 • 3 msk olivolja
 • färska kryddor
 • ”fynd från kylskåpet”. Jag hade lite rök sik som lades med, men exempelvis oliver och feta kan jag tänka mig passar ännu bättre. Whatever is fine så länge det inte har ändrat färg.
 • Ost

Kör allt i matberedare och smaka av med salt och peppar. Eller vilka kryddor du än hittar och tycker om! Fyll pajskalet, toppa med valfri ost (eller inte) och grädda ännu ungefär 40 minuter. Täck kanterna med folie om de börjar bränna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *