Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Sött

Brynt smör och indiansocker

1 aug , 2016, 23.23 mittismeten

 

Det här är en liten förlängning av föregående inlägg. Ett litet exempel på hur sötsaker och kakor kan sakna både vitt mjöl och raffinerat socker, men ändå tillfredsställa den mest inbitna sockerholisten.

I vanliga bakningsfall försöker jag använda naturliga sötningsmedel (så som honung, dadlar, rotfrukter osv.), men den här gången fuskade jag lite och använde indiansocker. Och andra sidan framställs det här fullrörsockret naturligt och tas långsammare upp av kroppen. Plussidorna blir följaktligen mera näring och din blodsockernivå hålls jämnare. Så vid sidan av fullkornsmjölen är den här kakan ändå relativt nyttig… Lagom är bäst!

BLÅBÄRSKAKA MED BRYNT SMÖR ca 20 minuter 175 grader varmluft

  • 150 g smör
  • 1,5 dl indiansocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 ägg
  • 1 dl talkkuna
  • 1,5 dl speltmjöl eller grahamsmjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl blåbär

Bryn smöret tills det får en gyllene färg och nötig doft. Filtrera genom ett kaffefilter och låt svalna. Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt, åtminstone i 10 minuter! Blanda de torra ingredienserna, sila och vänd försiktigt ner i äggblandning. Vänd därpå ner det brynta smöret och bären. Häll kakdegen i en smörad och bröad form (jag brukar använda mannagryn) och grädda tills kakan klarar sticktestet. Servera med en blandning av bärsylt och turkisk yoghurt. Sylten gör du snabbt genom att koka upp diverse bär, och om du som jag gillar kardemumma är det bara att lägga till vid ihopkoket.

Tips! Om du vill slippa ”bröa” formen kan du istället täcka en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. På kanterna hålls pappret bättre på plats om du först smörar dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *