Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Salt

Grönt är skönt

11 jun , 2016, 17.16 mittismeten

 

I vänta på att få återförenas med frisk luft och gröna skogar så njuter jag av vad som går att finna mellan stenhusen. Hittills i dag har jag hittat kålrabbi, färska kryddor och andra nödvändigheter med färger andra än grått. 

För en vecka sedan fick jag en trevlig överraskning genom restaurangkökets fönster – en burk med torkad grekisk oregano direkt från dess hemland. Ibland är det helt enkelt bra att känna människor med bra kontakter. Så i dag riktade jag blicken mot allting grönt som gick att finna på Farmer’s Market, för att kunna komponera scrambled eggs med känsla av en grekisk sallad till lunch. Sedan slog inspirationen till, vilket resulterade i en pesto med improviserade ingredienser.

SCRAMBLED EGGS MED PERSILJEPESTO, 2 portioner på 20 minuter 

image

Pesto

 • 1 dl pumpafrön
 • 1,5 dl färsk persilja
 • några kvistar färsk mejram
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • Olivolja
 • Salt&Peppar

Rosta fröna i en torr panna tills de börjar ”poppa”. Mortla sönder dem med några nypor salt och mortla sedan ner resten av ingredienserna med så mycket olivolja att du får en bra konsistens för pesto. Smaka av med mera salt, om det behövs, och peppar.

Scrambled eggs

 • Olivolja
 • Kålrabbi
 • Gul lök
 • Stjälkselleri
 • Gurka
 • Grekisk oregano
 • 3 ägg
 • En skvätt get/fårmjölk, grädde eller yoghurt (givetvis går det även bra med en kovariant)
 • Salt&Peppar
 • Lagrad getost

Tärna alla grönsaker i ungefär lika stora delar. Bryna snabbt kålrabbi, lök och selleri i olivolja och släng sedan i gurka. Slå sönder äggen och häll ner dem i pannan över medelhög värme med alla grönsakerna. Addera även snabbt den valda mjölkprodukten tills du får en krämig konsistens, för mig tog det ungefär fem matskedar. Smaka av med salt och peppar, och riv över getost. Servera med en grönsallad och gott bröd.

P.S. Bloggen kommer att fortsätta som vanligt även efter flytten, enda skillnaden är att jag kommer vara på nordisk mark!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *