Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Politik,Tankar och händelser

Vägen till miljöns hjärta går genom magen

19 jun , 2016, 15.52 mittismeten

 

Sitter vid ett av mina favoritkaféer och skriver en artikel om klimatsmart mat. Det här eftersom jag med stort intresse följt med vad som sades under EAT Stockholm Food Forum förra helgen. I många år har det talats om vad vi konsumenter kan göra för att förändra marknaden, och nu kan vi se en förändring där diskussionen handlar om att det största ansvaret bärs av näringslivet och världens beslutsfattarna. 

För någon som kommer från en liten farm i Österbottens skärgård kan en del av deras poäng ses som självklara. Vi har ju alltid ätit lokalproducerad mat. Men ekonomin pressar människor utan egna grödor att göra icke-klimatsmarta och ohälsosamma val i matbutiken. Därför är det väldigt spännande att nu se tillställningar där nästan 500 delegater från 32 olika länder och 67 internationella experter samlas för att tala om hur man ska forma en framtid med en hållbar och hälsosam matproduktion.

Skillnaden till alla andra ”miljömöten” är att det här EAT Stockholm har en stiftelse bakom sig, vilken sponsrar innovatörer att förvandla idéer till konkreta handlingar. I stor utsträckning handlar det om att involvera alla aktörer i förändringarna, speciellt näringslivet och politiken för att skapa en utveckling som även är gynnsam för marknadsekonomin. Då finns det ju inga ursäkter kvar eller hur!

Efter så många misslyckade klimatmöten under de senaste tio åren kan det vara svårt för även den mest positiva själen att tro på förändring. Men EAT Stockholm verkar ha kommit på ett kombination som lockar de mest inbitna politikerna och marknadsaktörer. De har skapat en ekonomiskt gynnsam atmosfär med hjälp av kändiskockar och internationella experter.

Vi håller tummarna och hoppas att vi ännu om tjugo år kan njuta av god mat, och att alla ska ha råd att fylla sina magar med nyttig mat som bevarar vår natur. Tills dess kan vi fortsätta att göra de klimatsmarta valen som pressat politiken och näringslivet att öppna sina ögon. Exempelvis…

  • Planera dina inköp enligt säsong
  • Välj så långt som möjligt lokalproducerat
  • Minska matsvinnet, ex genom att förvandla rester till nya goda rätter.
  • Baka eget bröd (det värsta för miljön är fryst bröd)
  • Ät mycket baljväxter
  • Minska köttintaget
  • Gör en google sökning och vips har du hundratals råd!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *