Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Kultur

Prags ”lilla Vietnam”

4 maj , 2016, 00.03 mittismeten

 

I går åkte jag med två arbetskompisar till Sapa – en vietnamesisk community med mat som får dig att tro du rest 9 000 kilometer, och stora varuhus fyllda med saker du inte behöver. Tror att igår hör till en av de bästa dagarna sedan jag flyttade hit. 

I Tjeckien bor över 60 000 vietnameser – vilket gör dem till den tredje största gruppen av immigranter. Det här syns tydligt i gatubilden med små vietnamesiska butiker runt varje hörn. Ibland är de så många att det är svårt att förstå hur de går runt. Tänker dock inte börja undersöka saken för de har ibland bra rea på nötter och vin. Som journalist borde jag inte säga det här men ibland är helt enkelt okunnighet lycka.

De vietnamesiska immigranterna började anlända till Tjeckien under kommunisttiden genom bilaterala avtal mellan de två kommunistregimerna. De flesta kom för att studera eller jobba. Efter Sammetsrevolutionen rev man dock avtalen och många var tvungna att resa tillbaka.

Men i mitten av 90-talet tog immigrationen fart igen, vilken till slut kom att forma inte endast Prags ekonomi. Den vietnamesiska populationen växte så stark att den kom med nya matinfluenser, traditioner och religiösa övertygelser. Därför är det inte heller så konstigt att man så småningom byggde upp en egen community, som namngavs efter Sa Pa regionen i nordvästra Vietnam.

Det tar några timmar att utforska alla de – mer eller mindre gömda – små restaurangerna med genuin vietnamesisk mat. För att inte tala om alla vietnamesiska butikerna med högar av färska kryddor och grönsaker! Om man ännu vill ta en titt inne i de större varuhusen borde man reservera ännu någon timme, men där finns mest billiga märkeskopior. Det finns till och med en vietnamesisk skola på området.

Så här såg det ut…

Efter en soppa (som saknar bild) med en av de bästa buljongerna jag smakat så var det dags för lite mera fyllande dumplings! Om kocken skulle ha kunnat engelska skulle jag gärna ha talat med henne stund för hon vet hur man lagar mat!

Efter en soppa (som saknar bild) med en av de bästa buljongerna jag smakat så var det dags för lite mera fyllande dumplings! Om kocken skulle ha kunnat engelska skulle jag gärna ha talat med henne stund för hon vet hur man lagar mat!

Om ni inte märkt det förut är många asiatiska restauranger fyllda av plastblommor... kanske alla köper dem här.

Om ni inte märkt det förut är många asiatiska restauranger fyllda av plastblommor… kanske alla köper dem här.

Nästa stop var min favorit med rispannkakor fyllda med svamp, och doppades i ännu en god buljong. Allting givetvis med färska örter och chili.

Nästa stop var min favorit med rispannkakor fyllda med svamp, och doppades i ännu en god buljong. Allting givetvis med färska örter och chili.

Och såhär såg de ut när de serverades i rummet bakom deras matbutik. Bredvid bordet stod vattenkokare på golvet, fiskarna simmade i ett akvarium bakom oss och på hyllorna stod krimskrams med billiga prislappar.

Och såhär såg de ut när de serverades i rummet bakom deras matbutik. Bredvid bordet stod vattenkokare på golvet, fiskarna simmade i ett akvarium bakom oss och på hyllorna stod krimskrams med billiga prislappar.

Förutom maten tror jag allting var gjort av plast men lika vackert det!

Förutom maten tror jag allting annat var gjort av plast, men lika vackert det. 

Sedan fanns det även de butiker som kockar gärna hänger i.

Sedan fanns det även de butiker som kockar gärna hänger i…

...Där man kunde hitta sånt som aldrig sett ljuset i en matbutik i Prag.

…Och där kunde man hitta sånt som aldrig sett ljuset i en matbutik i Prag. Allting på vietnamesiska givetvis men ibland måste man chansa! Det här slutade i och för sig med att min kollega nästa dag fick slänga bort sin kycklingbuljong. 

Sedan fortsatte genom varuhusen och korridorer av saker som antagligen hängt där ett bra tag.

Sedan fortsatte vi genom varuhusen och korridorer av saker som antagligen hängt där ett bra tag.

Och så avslutade vi med en restaurang där de serverade grillad anka med nudlar, sallad och ännu en jäkligt god buljong. Allt som allt prövade vi på fyra olika matställen så finns det bara kanske femtio kvar att undersöka.

Och så avslutade vi med en restaurang där de serverade grillad anka med nudlar, sallad och ännu en jäkligt god buljong. Allt som allt prövade vi på fyra olika matställen så finns det bara kanske femtio kvar att undersöka.

 

 

 

2 kommentarer

 1. Ann-Catrine skriver:

  Intressant ! Värt ett besök!!

 2. Francesco Sinibaldi skriver:

  Dream of midnight.

  And so, in
  the middle of
  a winding night,
  the touch of
  this candle
  and a delicate
  rumour that
  appears in my
  mind.

  Francesco Sinibaldi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *