Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Salt

Wok this way!

8 maj , 2016, 19.10 mittismeten

 

Sedan jag började jobba på en asiatisk restaurang har mina wok färdigheter nått nya höjder. Och med det menar jag att lyckas kasta maten upp i luften utan att ett enda pak choi blad landar på golvet. Hemma har vi ingen wok panna (ännu!) men kastade ihop något snabbt igår innan jobbet, och det blev inte så illa det heller.

Det här är kanske att säga det uppenbara, men en wok är ett av det snabbaste sättet att konstruera något ätbart. Förutom farten krävs det heller inte en mästerkock eftersom det enda som krävs är att du vet vad tycker om för råvaror. Sedan när du känner dig mogen kan man börja snygga till sina wok rörelser och experimentera med asiatiska grönsaker och frukter som du hittills bara vågat se på i butiken.

Så igår tog jag en titt i kylskåpet och bestämde att allting skulle passa bra i samma gryta. Vårlök, grön chili, bittermelon, rädisor och tempeh (släkting till tofu). Synd bara att jag dagen innan ätit upp pak choien och de koreanska böngroddarna. Eftersom jag ofta smaksätter wokar med endast sesamolja, fiskolja och vitpeppar så är det roligt att leka med många olika smaker från råvarorna.

Bittermelonen har jag nu experimenterat med i en veckan sedan jag hittade den på en vietnamesisk marknad. På min första googling stod det att den ska förkoka ifall man vill ha bort en dela av den bittra smaken. Men jag ville smaka den för vad den är och valde att endast bryna den tillsammans med de andra råvarorna. Och jo den var bitter så i slutet lade jag till lite kokosmjölk för att balansera med lite sötma. Rostade koksflarn skulle ha varit perfekt topping men hittade endast solrosfrön i skafferiet så de fick duga.

Så för att sammanfatta alla ingredienser i ett namn kallar jag receptet för… FEM GRUNDSMAKER GLASERADE I EN WOKPANNA!

image

Sött, salt, surt, beskt och umami är de fem grundsmakerna och de finns alla på den här tallriken. Kokosmjölken står för sötman, tempehn för sältan, bittermelonen för beskheten och fiskoljan för umamin. Stekte allt över hög värme med sesamolja och avslutade med några matskedar kokosolja. Servera med nudlar, sallad eller ris. 


 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *