Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Tankar och händelser

I huvudet finns endast brödsmulor

26 apr , 2016, 23.52 mittismeten

 

Först en mening ur alla dagböcker någonsin skrivna – ”Förlåt för att jag inte skrivit i dig på länge” – men till saken hör att jag har en bra ursäkt. Det verkar som galna dagar är ett normalstadium här i Prag, i alla för mig, och det är bara att gilla läget eller åka hem. 

Rubriken syftar på vad som kvarstår i mitt huvud efter några veckor med elva timmar jobb om dagen, och en magisteravhandling med skrämmande nära deadline. Det här är ingen klagovisa, för jag visste vad det skulle krävas för att jobba bland de bästa kockarna och på samma gång vara smart nog för att slutföra studierna. Men nu när sista meningen är skriven så finns det inte mycket hjärnkapacitet kvar.

Och oj vad skönt det här var i går då jag på min lediga dag bara strövade runt, drack kaffe och köpte en ny telefon. Det fanns inte en enda smart tanke i huvudet, bara helt friande och meningslösa smulor. Visst finns ännu den nästan 50 timmars långa arbetsveckan kvar, och lite frilansande vid sidan om, men med magisteravhandlingen snart inbunden känns det som jag nästan skulle vara på semester.

Den första semesterdagen avslutades med hemgjorda hamburgare och nyaste avsnittet av Game of Thrones. Tyvärr så glömde jag att fota dem (eftersom jag var på semester!), det enda det finns en bild av är biffarna och därför är det också dem som jag tänkte dela med mig av. Till skillnad från i huvudet hade jag inga brödsmulor i skafferiet, så istället kom jag på att använda knäckebröd och det här gick lika bra. Nästan bättre faktist så jag funderar på att åtminstone i vegebiffar överge brödsmulor i framtiden.

RÖDBETSBIFFAR MED QUINOA OCH KNÄCKEBRÖD, 4 portionerimage

  • 100 g röd quinoa
  • 1 rödlök
  • Färsk rosmarin och oregano
  • 150 g rå rödbeta
  • 100 g knäckebröd
  • 1–2 ägg beroende på storlek
  • Salt och peppar

Stek den hackade löken mjuk i olivolja med de färska kryddorna och koka quinoa enligt instruktionerna på paketet. Låt svalna, riv rödbetan och kör allting i en matberedare eller mixer med lite olivolja. Forma till lika stora runda biffar och låt dem vila i 30 minuter i kylen innan du steker dem knapriga.

Servera dem hur du vill men jag gjorde som Jamie Oliver och gjorde en hamburgare med sötpotatismos (rosta en liten sötpotatis i ugnen med skalet på i 40 minuter på 200 grader) och en het guacamole. Han serverar också med grynost, men jag tycker getost passar bättre till rödbetsbiffarna. Jag använde en ganska mild getost dock så den inte skulle ta över smaken från guacamolen. Använd fast en färdig skivad eller en bredbar om du vill ha en krämigare konsistens. Den kan du även blanda med lite naturell yoghurt för att få en mera syrlig komponent till burgaren!

Dobrou chut´!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *