Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Salt

Galna dagar i Prag

10 apr , 2016, 20.10 mittismeten

 

I dag är det söndag, och när jag ser tillbaka på vecka ett i april kan jag inte tro att den ens skett ett månadsskifte…

För ungefär sju månader sedan var jag till en restaurang som serverade det godaste skotska ägget jag någonsin ätit. På dörren fanns ett klistermärke som sade ”Recommended by the Michelin Guide”, och på andra sidan gatan fanns systerrestaurangen Sansho med samma klistermärke. Tro det eller ej men på tisdag börjar min andra arbetsvecka där som kock.

Allting började med en intervju med huvudkocken – och ägaren – Paul Day (ni kan läsa artikeln här). Intervjun gick lite över tiden så vi var tvungna att boka in fotograferingen till en annan dag. Tror det tog nästan två veckor innan Day ringde upp för att be om ursäkt och berättade att han varit så upptagen. Jag skämtade och sade att om han inte har tid för några ynka foton så kommer jag gärna och hjälper till i restaurangen. Och när jag en vecka senare, efter påsksemester hemma, stod och väntade på min väska vid Prag flygplats fick jag ett meddelande av Day: Hi Thursday 10–10. See you then. Klockan åtta den torsdagen bad han mig komma tillbaka nästa vecka.

Vad är det egentligen med den här staden? Under ett halvår har så mycket hänt att jag nu börjat fundera om  staden Prag helt enkelt är galen. Givetvis har det här påståendet en positiv underton – om du välkomnar staden kan vad som helst hända! Exempelvis kan du landa drömjobbet efter några oprovocerade omständigheter.

P.S. Provperioden är två månader lång så ingenting är ännu spikat… Knock on wood!

Vad den här bilden vill säga är att ni nu har ännu en orsak till att besöka Prag!

Vad den här bilden vill säga är att ni nu har ännu en orsak till att besöka Prag!

Givetvis får jag inte avslöja några recept men hemma lagar jag skotska ägg med Jamie Olivers tips i bakhuvudet:

1) Tillred löskokta ägg. Det här gör du enligt vad du anser funka bäst. Tumregeln är sex minuter på medeltemperatur men en den anser att det räcker med att låta äggen vila i sex minuter i en kastrull med vatten som kokats upp och sedan dragits helt bort från värmen. Viktig är att hur du än gör så kyl dem direkt i kallt vatten för att stoppa tillagningen.

2) Dra bort skinnet från griskorvar – med högkvalitet –  och pressa ut köttet i en skål. Tillsätt färska kryddor och peppar enligt tycke. Givet här är att du inte använder lenkkimakkara utan färska korvar.

3) Lägg mjöl, blandat med lite senapspulver, på en tallrik. På en annan tallrik lägger du brödsmulor och i en skål uppvispat ägg.

4) Skala äggen och rulla dem i mjölet.

5) Dela köttet i så många delar som du har ägg (typ 50 gram per ägg). Platta ut i din hand och placera ägget i mitten och ”paketera in” det med köttet. Repetera med de andra äggen.

6) Rulla dem ännu en gång i mjöl, sedan i ägg och slutligen i brödsmulorna. Låt torka en stund medan du värmer olja i en kastrull över hög värme.

7) Testa värmen genom att släppa ner en bit bröd och om denna flyter upp och får en gyllenbrun färg är oljan färdig.

8) Dra ner värmen till medium och lägg försiktigt ner äggen. Det tar mellan fyra och sex minuter för dem att bli färdiga. Skopa upp äggen med en hålig slev och lägg på hushållspapper för att rinna av.

IMG_5395

Dobrou chut’!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *