Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Eggs Benedict

26 mar , 2016, 14.23 mittismeten

 

På påsken fick Benediktinordens munkar en korg med ägg från byns invånare. En väldigt lyxig kontrast till deras annars gråa vardag med fattigdom, kyskhet och strikt lydnad. Äggen serverades med en bit torrt bröd, och de hade även något som liknade vinäger. Så munkarna kokade upp vatten med vinägern och uppfann det pocherade ägget. Hollandaisesåsen och bacon kom först senare.

Det här är ett recept med väldigt enkla ingredienser, vilket kan vara tacksamt under påsken när butikerna håller dörrarna stängda. Bara att receptet innehåller hollandaisesås är tillräckligt för Cristophe Guillemeau, eftersom den hör till en av de godaste såserna och kan användas till så gott som allt. Om du byter ut citronsaften och vattnet mot torkad persilja, dragon och vitvinsvinäger får du en Bearnaisesås.

EGGS BENEDICT, av Christophe Guillemeau (4 portioner)

HOLLANDAISESÅS
3 äggulor
1 msk nypressad citronsaft
150 g smält smör
En nypa salt

EGGS BENEDICT
8 skivor bacon
4 Engelska muffins eller 8 skivor rostat bröd
Vitvinsvinäger (4 kaffeskopor per liter vatten för pocheringen av äggen)
8 ägg
Salt och peppar
Fresh parsley, tomato slices, for garnish,

Gör såhär: 

HOLLANDAISESÅS

Vispa äggulor med citronsaften i en rostfri skål tills det bildas du ser små bubblor. Fortsätt vispa över vattenbad (se efter så att de inte tillagas). Tillsätt försiktigt det smälta smöret och fortsätt vispa tills såsen tjocknat och volymen fördubblats. Ta bort från värmen och smaka av med salt och peppar. Täck och ställ på en varm plats tills det är dags för servering. Om den blir för tjock, vispa i några droppar varmt vatten.

Tillbehör
Stek bacon och rosta brödet i ugnen eller brödrosten beroende på vad du har för bröd.

POACHERAT ÄGG
Fyll e kastrull till hälften med vatten och koka upp. Tillsätt vinäger. VIKTIGT! Tillsätt aldrig salt. Vinägern hjälper den kemiska reaktionen som behövs för att äggvitan ska ”omringa” gulan, men saltet skulle arbeta i motsatsmening.
Kläck försiktigt i ett ägg i vattnet. Repetera med resterande ägg. Reducera värmen så vattnet just hålls under kokpunkten. Koka tills äggvitan stelnat, dulan ska vara rinnig. Ta bort med hjälp av en hålslev.

Montering
Skiva tomat och lägg på brödet, sedan bacon och ägget. Smaka av med salt och peppar. Skopa över lite hollandaisesås och garnera med persilja.

Glad Påsk!

3 kommentarer

  1. Ann-Catrine Håkans skriver:

    Måste prövas!!

  2. Irma Swahn skriver:

    Tack för bra blogg och jätteintressanta och UTFÖRLIGA recept!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *