Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Kultur,På tallriken,Salt

Den stora natten

25 mar , 2016, 18.38 mittismeten

 

I Tjeckien är den främsta påskutrustningen en piska. Så jag flydde landet en vecka för att äta memma och andas skogsluft. Men jag kan inte låta bli att tänka på hur påsken skulle ha sett ut om jag stannat…

Velikonoce – så heter påsken i Tjeckien. Ordet är en sammanslagning av ”velka noc” som betyder  den stora natten, vilket givetvis syftar på Jesu uppståndelse. Men det här är inte varför de flesta tjeckerna firar påsk eftersom det är det minst troende landet i Europa. Med 60 procent ateister är påsken istället en fest för våren – och fertilitet.

De målar ägg, klär ut sig till påskhäxor och allt annat färgglatt som vi kopplar till påsken. Men de har även en annan detalj som ännu lever kvar i deras firande. Och den här detaljen heter pomlázka – en piska flätad av pil som används för att smiska flickor och kvinnor. Och varför? För att det ska bringa hälsa, skönhet och fertilitet det kommande året. Till traditionerna hör sedan att man ska tacka männen och pojkarna med handmålade påskägg.

Dyngus_postcard

I vissa delar av landet, och i andra delar av Mellaneuropa, kastar man istället vatten. Fotot stal jag från wikipedia.

På svart och vitt kan påsktraditionen för en utomstående låta minst sagt nedlåtande. Men liksom andra traditioner har den här förvandlats till mera av ett spex, och nästa påsk har jag blivit utlovad ”a good time”. Men jag förblir skeptisk och känner mig ganska nöjd över att vara hemma. Här kan jag laga mat utan att bli avbruten av någon man med en piska eller hink vatten.

Receptet nedan är en lite förfinskad version av de ryska blinierna med smetana och fiskrom.

BOVETEPLÄTTAR MED SIK, 4 portioner på 40 minuter 

image

Plättar: 

 • 3 ägg
 • 1 dl piimä
 • 2 msk rypsolja
 • 1 dl bovetemjöl
 • En skvätt vatten
 • Salt
 • Smör

Vispa ihop ägg med piimä. Tillsätt alla andra ingredienserna och låt stå medan du gör röran och salladen.  Jag rekommenderar att du använder en rypsolja av bra kvalitet för de ger mera smak. Stek plättarna i lite smör. Värm ugnen och låt dem vila där medan du steker siken, vilket du gör strax innan servering i smör och rypsolja med lite salt och peppar. Men först några alternativa tillbehör…

Röra:

 • Örtsalt (Herbamare)
 • Piimä
 • 1 burk smetana

Tillsätt piimä tills du får en önskad konsistens och smaka av med herbamare eller håll den neutral.

Fänkål– och gurksallad

 • Fänkål
 • Gurka
 • Gul/silver lök
 • Skal av en lime och saft från halva
 • Olivolja (jag använde en med citronsmak)
 • Salt

Skiva fänkål, gurka och lök tunt, gärna med mandolin. Lägg allt i en skål och låt dra i kylskåpet tills servering.

Dobrou chut´och šťastné Velikonoce!

p.s. I morgon gästar min mentor Christophe Guillemeau med ett recept på Egg Benedict – så där passligt till påsken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *