Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Kultur,På tallriken,Salt

Lopplöst

14 mar , 2016, 23.46 mittismeten

 

I Helsingfors gick jag och min rumskompis titt som tätt på en ”loppisrunda”. I Prag är det här lite besvärligare, av den enkla orsaken att trenden inte riktigt slagit till här ännu. Så när evenemanget Warehouse Flea Market dök upp på min Facebook blev jag glad. Äntligen skulle jag få köpa något som klär min tjeckiska lön! 

Framme vid fabrikshallen Meet Factory (det här var i söndags) märkte vi att vi inte var de enda som väntat på det här tillfället. Först tänkte vi ge upp när vi såg kön men vi höll ut, och en timme senare var vi inne. Det här var också tre timmar efter att de öppnat så det fanns inte så guldkorna var för länge sedan borta, och till och med den hemgjorda glassen hade börjat ta slut.

Det här är om något är ett tecken på att Prag har för få second hand-butiker och loppisar. Visst finns det några, men de flesta är fyllda med så kallade ”mommokläder”. Och inte den bra typen. Egentligen kan jag inte förstå avsaknaden av bra loppisar. Lönerna är låga och människorna har egna och coola stilar. Med andra ord en guldgruva för den som skulle välja att satsa på en loppis med kläder från andra garderober än far- och morföräldrarnas.

Helt hopplöst är det ändå inte. Den här lilla butiken finns några hundra meter från vår lägenhet.

Helt hopplöst är det ändå inte. Den här lilla butiken finns några hundra meter från vår lägenhet.

Så givetvis måste jag nu ge er ett recept med andrahandsvärde. Och det är gnocchi lagat på överbliven potatismos.

image

Receptet är enkelt. Blanda potatismoset med ungefär hälften så mycket mjöl (i vikt) . Tillsätt sedan ett ägg per 500 g potatismos, och muskot är ett måste i alla potatisrätter! Rulla till ca 2 cm tjocka ormar, och skär dem i 1 cm långa stubbar. Mönstra med en gaffel och koka i saltat vatten tills de flyter upp till ytan och låt dem flyta i ungefär 20 sekunder. Ät som sådana eller stek i smör. Servera med vad du än råkar vara snål på! Exempelvis med förkokta kastanjer som du steker knapriga i tryffelolja, och brynt smör *smiley med hjärtögon. blir inte mera syndigt gott än så!

Dobrou chut’!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *