Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Salt

Sunday Roast med anka

6 mar , 2016, 22.58 mittismeten

 

Beroende på var du befinner dig i världen tar Sunday Roast olika skepnader. Men oavsett var så finns det två saker gemensamt – långkok och några du kan kalla din familj. I kväll var det andra gången sedan jag flyttat in i ”kollektivet”, bestående av tre av mina arbetskompisar och mig, som vi dukade upp för en söndagsfest. 

Som jag sagt många gånger förut så älskar tjecker sin soppa, så ganska givet var det här vår förrätt. Har ännu inte riktigt vant mig med att soppa äts mest som förspel till huvudmålet, och förundras över de små soppskålarna. I Finland äter man ju sig mätt på soppa, med en bit råg- eller knäckebröd vid sidan om.

Men hur som helst så hade vi soppa till förrätt, och till huvudrätt blev det anka med asiatiska smaker. Meningen med en Sunday Roast, om jag har förstått det rätt, är att man använder enkla ingredienser och tillagar dem länge. Och på så sätt har man råd att servera en brakmåltid till en hel familj. Sedan väljer man kött typiskt för den region man kommer ifrån, så man får en bit av bra kvalitet.

Till vår tur hör att två av rumskompisarna har en mormor som lever för sina hönor och ankor. När hon kommer körandes till Prag har hon till och med sina hönor i baksätet, och enligt sägen har de här lagt ägg under resans gång. Det här betyder att det i vårt kylskåp ofta finns fina – ännu lite skitiga – ägg i kylskåpet och i frysen finns någon hel anka. Så voilà det här blev vår söndagsmiddag med influenser från Asien…

SUNDAY ROAST MED ANKA, 10 portioner på 4 timmar

  • Två hela ankor
  • 400 g färsk ingefära
  • 3 hela vitlökar
  • Salt
  • 4 msk honung
  • 2 msk soya
  • 2 msk sriracha (eller hipster ketchup som den även kallas)

image

Skär bort nacken och vingarna (spara till soppan). Skrubba skinnet med salt, skölj och salta lätt igen. Dela vitlökarna, skala och skär ingefäran i minde bitar och fördela in i ankorna. Blanda resten av ingredienserna och massera ankorna med glazen. Lägg dem i en ugnsfast form och täck med folie. Baka i tre timmar på 140 grader och ta sedan bort folien (häll även köttsaften över till en skål och skopa fettet som separerar sig från saften till ett glas). Höj temperaturen till 200 grader och låt ankorna stekas i ugnen i en timme eller tills skinnet blivit gyllenbrunt och krispigt.

Under tiden gör du soppan…

image

Och den här gör du helt enkelt genom att koka resterande delar av ankorna med blandade rotsaker och några lagerblad i 2–3 timmar. Om du orkar kan du rosta allt innan du kokar för mer smak. Låt åtminstone löken få lite färg, men om du kör tjeckisk stil så kokas allt annat rått. Sila soppan men släng inte bort rotfrukterna eller köttet. Tärna rotfrukterna, riv bort det möra köttet från benen och lägg tillbaka i soppan. Tillsätt också lite purjo– eller vårlök och färsk persilja.

Och vad är en Sunday Roast utan en gravy…

image

Fräs 2 smålökar, riven färsk ingefära och 4 vitlökar i tunna skivor i ankfettet som du skopa bort från köttsaften. Tillsätt köttsaften och därefter 1 msk kanel, 1 msk torkad timjan och 1 kanelstång. Låt småkoka och tillsätt 150 ml kokosmjölk och lite majsmjöl för att få en tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Som sidorätter serverades glasnudlar med frästa grönsaker och cashewnötter, som sedan blandades med gravyn, och därpå en sallad med avokade och kikärtor.

Dobrú chut´!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *