Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Salt,Tankar och händelser

Jag ser rött

29 feb , 2016, 22.29 mittismeten

 

Ibland straffar sig spontanitet och totalt exploderar i ditt ansikte. Det här hände mig för någon vecka sedan och jag ringde min mamma för att berätta att jag aldrig mera ska göra ett beslut baserat på en känsla. Men nu tar jag tillbaka det löftet, för den här impulsiva sidan har gett mig mera än vad den tagit – och när livet ger dig dåligt vin så gör du en jäkligt god sås (vink vink recepttips i slutet).

Jag har tidigare berättat att det bara tog mig några sekunder att besluta mig för att flytta till Prag – vilket är sant. Sant är också att några fler sekunder inte skulle ha skadat. Men på samma gång kunde de här extra sekunderna resulterat i att jag upptäckt att den största orsaken till flytten inte var värt energin. Och då skulle jag ha gått miste om orsakerna till varför jag nu stannar.

För en vecka sedan intervjuade jag en kock här i Prag. Han är också inflyttad och ville veta varför jag valde Prag. Mitt svar var att jag flyttade hit för en man och stannade här för staden. Det är så storstäder fungerar för sådana som ännu inte riktigt hittat sin väg. Det finns massor av möjligheter, och de här serveras med jämna mellanrum på ett silverfat om man drar sig upp från sängen.

Men såhär positiv är jag inte dygnet runt. När vad man tror är en dröm som går i uppfyllelse mitt i allt exploderar så går en fjärdedel av dagen åt att se rött. Så för att återknyta till det första inlägget ”Att smaka vin från någon annans läppar” – plus ilskan som i bland bubblar upp – tänkte jag dela med mig av några nyvunna insikter om rödvinssås…

  1. Gör din egen buljong. Så enkelt och behöver inte ta mycket tid. För det mesta står det att du behöver någon slags köttbuljong till rödvinssås. Och visst är det gott med en ordentlig kalvbuljong men en hemmagjord grönsaksbuljong går också bra. Det är bara att fräsa grönsaker i neutral olja, tillsätt vin (rött när målet är en rödvinssås) och täck med vatten. Ett hett tips är att använda råa rödbetor i din buljong för det kommer ge såsen den röda färgen som ibland kan vara svår att uppnå. Svamp kan även fuska fram lite ”köttsmak”.
  2. Medan du låter buljongen reducera till hälften så låt det röda vinet reducera till en tredje del med fint hackad schalottenlök och några kvistar timjan (eller rosmarin). Tillsätt buljongen och låt allting reducera till två tredjedelar. Sila, tillsätt en klick smör och smaka av med salt och peppar. Andel buljong ska vara dubbelt så mycket som vinet när du börjar.
  3. Vill du mot förmodan söta, använd då lite honung istället för socker.
  4. Vill du ha en lite tjockare sås, fräs smöret med lite mjöl innan du tillsätter det i slutet. Mycket bättre än en maizena redning! Vågar tyvärr inte säga vilket mjöl jag skulle använda för glutenallergiker, men bovetemjöl brukar vara ett bra substitut.
  5. Måste bara betona hur bra rödbetan är, för den ger både naturlig sötma och färg!
Ungefär såhär!

Ungefär såhär!

2 kommentarer

  1. Daniel skriver:

    Hej och välkommen till Prag! Snubblade på din blog när jag googlade lite… Kul med Svensk/Finsk matblogg i Prag 🙂

    Daniel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *