Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Kultur,Sött,Tankar och händelser

Ta seden dit du kommer – inte den här gången

5 feb , 2016, 15.17 mittismeten

 

När traditionella festligheter närmar sig, och du är utbölingen, är det lätt att man vill baka in sina egna upplevelser om hur det borde se ut. Det uppstår en kamp mellan vem som firar bäst, och inte minst vem som firar på rätt sätt.

För det mesta är jag väldigt öppen till okända kulturer och traditioner. Det är roligt att lyssna till andras galna seder, och det är ännu roligare att se deras förvånade ansikten när man berättar om de underligheter vi sysslar med i norden.  Men på tisdagen handlar det om något så allvarligt som fastlagsbullen, och då vägrar jag att vika mig. Den tjeckiska munken har inget att sätta emot kombinationen av en hederlig bulle, grädde och mandelmassa.

Därför utlyste jag en tävling i restaurangen nästa vecka: ”Vilken bulle säljer bäst?”. Realist som jag är så vet jag att motståndet är hårt. Inte för att en tjeckisk munk skulle vara bättre utan för att traditioner är lika sega som rötterna under ett hundraårigt träd.

Till påsken lovar jag jag er ett inlägg om hur tjeckerna firar. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att för ”jämställda” nordbor kan det te sig lite underligt.

MANDELMASSA, 10 minuter 

image

Väldigt enkelt att göra hemma och du kan smaksätta hur du än önskar! Enda du behöver är en mixer, mandel, socker och en skvätt mjölk (vatten funkar också). Snabbast går det om du använder mandelflarn, men om du vill kan du själv skålla mandeln genom att koka dem i två minuter. Då borde skalet falla av utan större svårigheter.

  • 200g mandel
  • 100g florsocker
  • 100g strösocker

Mixa mandel och socker fint. Tillsätt mjölk/vatten tills du får en önskad konsistens. Om du vill smaksätta din mandelmassa kan du eventuellt tillsätta din favoritlikör, konjak, whisky osv. Ett annat tips, om du verkligen vill framhäva mandelsmaken är att tillsätta några droppar bittermandel arom. Mixat och klart!

Håll tummarna för mig nästa vecka. Alla ära till fastlagsbullen!

2 kommentarer

  1. Daniel skriver:

    Säljer ni fastlagsbullen någonstans i Prag idag eller i morgon? Var i så fall?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *