Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Politik,Tankar och händelser

Den ociviliserade skunken

28 jan , 2016, 23.42 mittismeten

 

Han heter Miloš Zeman, och är Tjeckiens president. Han besitter inte mycket makt, men har inflytande i Mellaneuropa och besöker gärna sin ryska motsvarighet Putin. I utländsk media är han ändå mest känd för sina uttalanden, vilka luktar som en blandning av vitlök, koldisulfid och brinnande gummi – det vill säga skunk. 

Som journalist blir man lärd att hålla sig diplomatisk, men också att man inte måste visa lika stor hänsyn till offentliga personer som beter sig illa. I det här inlägget kommer jag att balansera på denna fina linje. Mycket eftersom personen i fråga är så offentlig man kan bli, på samma gång som han beter sig minst sagt magstarkt.

Vi läser sällan om Tjeckien i finsk media. Innan jag flyttade hit funderade jag inte alls över saken, men nu efter att det tjeckiska samhället och deras politiska läge blivit mera bekant finner jag det lite underligt. Speciellt på grund av flyktingkrisen i Europa. Vi talar om hur ansvaret borde fördelas bättre, och här har vi ett land – mitt i Europa – som praktiskt taget utesluter alla flyktingar. Kanske jag läst mina nyheter på fel ställe, men läget här i Tjeckien kom som en överraskning.

Visste ni till exempel att fram till oktober förra året ansökte 1 245 flyktingar om asyl, och Tjeckien beviljade endast 52. I december beslöt man ytterligare att ta emot 153 irakier, vilket är bra men till saken hör är att det handlar uteslutande om kristna familjer (källa reuters). Så här extremt rädda är man för muslimer, och inte minst presidenten som fortsätter föda media med fullständigt idiotiska uttalanden.

I september klättrade tre konstnärer upp på Prag slottet och bytte ut flaggan mot ett par röda kalsonger, för att visa vad man tycker om sin president.

I september klättrade tre konstnärer upp på Prag slottet och bytte ut flaggan mot ett par röda kalsonger, för att visa vad man tycker om sin president.

Ni kunde läsa i ett tidigare inlägg om hur tusentals demonstrerade i Prag för en extremt ödmjukare flyktingpolitik och hela tiden möter jag människor med öppna sinnen, så jag tänker inte dra alla tjecker över samma kam. Men faktum är att någon har röstat fram en president som öppet säger…

”Otrogna kvinnor kommer stenas till döds, tjuvars händer kommer huggas av och vi kommer berövas kvinnlig skönhet eftersom de kommer ha sina ansikten täckta. Jag kan tänka mig att det i vissa fall kan vara fördelaktigt dock”. Zeman om hur flyktingarna kommer förändra Europa.

”Jag kallar dem gröna terrorister”. Zeman om miljöaktivister.

”Livet för vegetarianer är deprimerande och ännu värre för veganer. Läkare insisterar att jag borde hålla mig till en hälsosam kost, men ibland är det bättre att ignorera läkarna”. Zeman har även sagt att han kommer använda sitt veto för att avslå ett lagförslag om att förbjuda rökning i offentliga byggnader (ex restauranger), eftersom han själv är rökare.

Zeman

 

”Död till nykterister och vegetarianer”, sade Zeman under ett möte i Pragslottet med vinproducenter – dagen efter att åtta människor dödades i en skjutning i en restaurang i östra Tjeckien.

”Jag kommer inte tillåta någon ambassadör att säga till om mina utrikesresor”. Zeman bannlyste USA:s ambassadör från Pragslottet efter att han kritiserat presidentens beslut att delta i en minnesceremoni för andra världskriget i Moskva. Alla andra EU-ledare bojkottade ceremonin på grund av Ukraina-krisen, men Zeman har alltid hållit en Putin-vänlig linje gällande Ukraina.

Och så till hans senaste eskapad i media, där han fortsätta med sina attacker gentemot sina politiska motståndare. Den här gången var det landets premiärminister Bohuslav Sobotka som sprejades med ett av Zemans skunk-uttalanden.

”Ifall du vill bli av med en politiker, medräknat presidenten, finns det endast ett demokratiskt tillvägagångssätt och det är ett fritt val, vilket kommer ta plats nästa år. Och sedan finns det en odemokratisk väg som heter Kalsknikov”. Det här var Zemans svar när han fick frågan vad han tycker om premiärministern, vars attityd gentemot flyktingar ses som mera moderat. 

Premiärministern tillbakavisade kommentaren och sade till nyhetsbyrån CTK: ”Vi är högst troligen det enda landet i den civiliserade världen som presidenten offentligt efterlyser att döda premiärministern”.

Hur är det möjligt att den här personen kan vara president över ett demokratiskt land, var gick det så fel? Många säger att han får sina röster ”från landet”, och likt resten av Europa är populisten en omtyckt filur.

För några veckor sedan var jag ute med sambon och hans vänner. en av dem som satt med en öl i handen var Václav Krbůšek, som är en känd designer och animatör här i Prag. För ungefär ett år släppte han och några andra ett internetspel, som skulle få uppmärksamhet på flera kontinenter än Europa. Spelet heter ”Pussy Walk” och grundar sig på en ceremoni där presidenten verkade vara onykter och gick in i väggen. Namnet refererar till en intervju presidenten gav till Czech Radio om Pussy Riot, där han i livesändning använde väldigt kränkande tjeckiska svordomar för att beskriva vad han tycker om det Putin-kritiska punkbandet.

Klicka här om du vill pröva hur det är att gå i Zemans skor. Bildskärm från webbsidan.

Klicka här om du vill pröva hur det är att gå i Zemans skor. Tror den här bilden får avsluta det väldigt illaluktande inlägget. Bildskärm från webbsidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *