Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Sött,Tankar och händelser

Inspirations frossa

27 jan , 2016, 00.08 mittismeten

 

Igår så hade vi ett möte på restaurangen med Dominic James. Han är författare till Prague Cuisine, en bok som knappast många av er läst så ni kan ha svårt att dela min entusiasm. Men för att sammanfatta boken i tre ord kunde man säga att den är en kulinarisk samling matporr. 

Tidigare blogginlägg har inte gett så många superlativ till tjeckisk matlagning. Men nu är det dags för andra pannkakor för jag hittar inspiration överallt. Missförstå mig inte, ända sedan flytten hit har jag funnit tjeckisk mat intressant, men nu har jag äntligen greppat vilka möjligheter det finns i en metropol som Prag. Inte bara på grund av boken eller mötet med en brittisk matentusiast som älskar Prag, jag ser mat överallt. Till och med i den långa tunneln full med graffiti.

Tillbaka till mötet med Dominic James. Vi ska tillsammans med honom ordna sex event under året, där min uppgift är att sätta ihop femrätters menyer för att visa vad Bio Zahrada går för. Redan fem minuter in i mötet började idéer surra tyst i mitt huvud, och när han frågade om jag redan nästa vecka kan ha klart aprils meny hörde jag mig bestämt säga ”det kommer absolut inte vara något problem”. Snart kommer också datum vara fastställda, vilka jag kan dela senare så att ni kan köpa biljetter ifall ni har vägarna förbi Prag.

Med graffitin i tunneln som inspiration tänkte jag ikväll dela med mig av bloggens första söta recept – med mycket KAKAO!

En sofistikerad rulltårta

Originalreceptet går att finna i den bevandrade ”Sju sorters kakor”. Där under namnet drömtårta. Men också den mest bevandrade kan göra misstag, så mamma justerade receptet och jag lade till några nya smaker.

Kan nu också köpas vid Bio Zahrada!

Säljer snabbt slut vid Bio Zahrada!

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao (lägg för all del mera om så önskas)
  • 2 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj givetvis)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper (som du siktat med kakao) i en långpanna. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter på 200 grader. Gör sticktest för att se om den är färdig. Sikta kakao också ovanpå och stjälp upp den på ännu ett ark bakplåtspapper. Låt svalna under en fuktig bakduk. Förbered fyllningen.

  •  150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 korkar amaretto eller några droppar mandel essens

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt äggulan och amaretto. Dra försiktigt bort pappret och fördela smörkrämen över hela kakan. Rulla ihop och låt svalna i kylen innan du skär upp.

Kokos- och dadelbollar, ca 20 stycken

  • 200 g torkade dadlar
  • 300 g smör
  • 200 g kokosflingor (spara lite att rulla i)
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 nypa salt

Mixa dadlarna. Vispa ihop med smöret och tillsätt resten av ingredienserna. Låt svalna i kylskåpet och rulla i resterande kokosflingor. Om du vill kan du rosta dem eller sikta bollarna med kanel och kakao.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *