Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Kultur,Tankar och händelser

Finlandssvensk gör sig hemmastadd

21 jan , 2016, 18.09 mittismeten

 

När jag packade för att flytta till ”mitt i smeten” fick jag inte med mig mycket kläder. Ändå så var jag tvungen att betala en mindre förmögenhet för övervikt, och när min väska rullade fram på bandet vid Prags flygplats hade den en lapp som signalerade att den tillhörde ”elefantklass”. 

Visst, ägodelar är inte allt och man borde resa lätt. Men människan är ett djur, och djur nästlar sig för trygghet och ro. Jag säger inte att min överlevnad hängde på den lilla flaskan med mammas egen smaksatta vodka, mattidningarna, kockkniven, pepparkvarnen osv. Jag visste helt enkelt att hemlängtan skulle slå till någon dag, och då skulle de här sakerna dämpa frestelsen att boka en flygbiljett hem. Med andra ord, för att jag skulle redan vara hemma.

I dag har jag legat hemma med feber och hade inte energi att göra annat än ligga och uggla. Då märkte jag hur uppenbart det är att det är en finlandssvensk som bor här. Det här är några av de saker som jag kånkade i min elefantväska:

Finlandssvensk humor i wc:n påminner om gamla goda tider!

Finlandssvensk humor i wc:n påminner om gamla goda tider!

Var lite orolig över hur man brukar tala om länder i före detta Östblocket som patriarkala samhällen. Och därför hänger "fight the fabbo power" ovanför diskhon.

Var lite orolig över hur man brukar tala om länder i före detta Östblocket som patriarkala samhällen. Och därför hänger ”fight the fabbo power” ovanför diskhon.

Och sen till den mest givna finlandssvenska ägodelen... Muminmuggar!

Och sen till den mest givna finlandssvenska ägodelen… Muminmuggar!

Även om också tjeckerna har börjat förstå hur överskattat vitt bröd är så har de ännu inte greppat rågbrödet. Därför var det värt att kånka med en tvåkilos mjölblandning för goda hederliga ruislepä. Det här är annars dagens mattips, gott och enkelt att baka. Ännu godare blir det om man lägger till lite brödkryddor.

Även om också tjeckerna har börjat förstå hur överskattat vitt bröd är, så har de ännu inte greppat rågbrödet. Därför var det värt att kånka med en tvåkilos rågbrödmix. Det här är annars dagens baktips, gott och enkelt. Ännu godare blir det om man lägger till lite brödkryddor.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *