Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Bröd,i Finland,Kokboken MAT

Surdegsbröd med nötter

15 apr , 2019, 09.52 mittismeten

 

Här kommer ett recept från kokboken Mat för de som missade släppfesten!

Som vi skriver i boken är det viktigt att välja rätt mjöl. Jag köper allt mjöl från Reko-marknader eftersom de producenter man köper av där aldrig gjort mig besviken. Vid min Reko-ring på Sandvikens torg i Helsingfors finns mjöl och gryn från tre olika kvarnar, har provat alla och alla har varit bättre än bra.

Dessutom är det viktigt med rätt innertemperatur. Eftersom det är svårt att avgöra när ett bröd är färdigt föreslår jag att du använder en termometer. Men om du inte har någon (och är villig att chansa) kan du göra knacktestet. Vänd då på brödet och knacka på botten, om det låter ihåligt är chansen relativt stor att det är färdigt.

Många av kokbokens brödrecept innehåller surdeg. Det här ger brödet en fin och lite syrlig smak, fina bubblor, bättre hållbarhet och ett lägre GI. Dessutom blir ytan knaprig, och inuti får brödet ett visst segt motstånd som är helt juvligt att hugga tänderna i! Du hittar surdegsinstruktioner i boken eller i en googlesökning. För ännu mera krisp på ytan: fyll ugnen med fukt genom att spraya med vatten eller lägg en ugnssäkerform fylld med vatten på ugnens golv.

NÖTBRÖD
2 bröd

7 dl vatten
20 g jäst
250 g vetesurdeg
950 g vetemjöl
200 g rågmjöl
25 g sirap
30 g salt
100 g hasselnötter
100 g valnötter

Kolla in bubblorna! Förvara bröden i papperspåsar och ät inom cirka en vecka. Frys ner eller använde sen brödet som krutonger ifall du äter brödet långsammare än det tar för mögel att hitta det. MEN bröd med surdeg håller längre än de utan, så starta din surdeg i dag.

Lös upp jästen i vatten.
Blanda alla ingredienser utom salt och nötter i 10–15 minuter i en hushållsmaskin.
Tillsätt salt och knåda i ytterligare 5 minuter.
Blanda ner nötterna.
Låt degen vila i 1 timme. Forma bröden eller småfrallor och låt jäsa ytterligare 2 timmar eller ställ degen i kylen över natten.
Grädda bröden i ugnen på 250 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
För frallor: grädda på 250 grader i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i ytterligare 8-10 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *