i Finland,Medveten konsument,På tallriken,Salt,Sommar,Starkt,Umami
Älskar hur en del av butikerna börjat rea ut mat med taskiga bäst före datum sista timmen de är öppna. Visst tar det lite charmen ur att mathandla då butiken är så gott som tom på människor, men lika bra att så många hakat på och hjälper till att minska på sopor bestående av mat. Och så sparar man pengar och kan ”lyxa till det” i köket med råvaror som annars skulle kosta en bra peng.
Det senaste fyndet för min del var ekologisk kycklingfärs. Jag väljer att äta mest vegetariskt på grund av köttindustrins fruktansvärda baksidor. Men tacka bönder för kött man kan äta med gott samvete. Och tacka turen för att ibland hitta guldkorn med en realapp på!
Den här burgaren har hetta och smaker från det asiatiska kryddskåpet. Perfekt för grillen och varma sommarkvällar. Välj själv vilken ost du lägger på biffarna, eller ingen alls, men jag tycker vegeost funkar bäst i smakerna till asiatiskt.
ASIATISK KYCKLINGBURGARE, 6 biffar
Olja paprikorna och salta. Stek i ugnen på 200 i ca en halvtimme tills de fått färg. Eller alternativt på grillen. Snurra på dem ibland så de får en jämn färg. Jag gillar att kunna äta dem med skalet på. Men om du vill kan du riktigt bränna skalet och få en riktigt söt paprika.
Blanda alla ingredienserna och låt vila medan du förbereder tillbehör. Exempelvis en sallad och såsen nedan. Stek sedan gyllene i en grillpanna av gjutjärn eller på grillen. Om ditt ägg är för stort kan degen bli rätt lös, stänk då vatten på händerna så det blir lättare att forma biffarna och tippa dem på grillen. Toppa med valfri ost, och lägg i ugnen, eller på med grillocket, tills den smält. Servera med paprikan, grillad aubergine, sallad, en tjockare naturell yoghurt och såsen som kommer efter bilden.
UMAMISÅS
Blanda alla ingredienser och smaka av med peppar. Limeskalet kan uteslutas.