Under jubileumsåret har jag till HBL skrivit artiklar om Finlands mathistoria. Den sista i serien kom ut förra veckan, och handlade den om vad vi under de senaste åren har lagt på våra tallrikar.
Istället för att igen gå igenom 2000-talets mattrender så länkar jag till artikeln HÄR. Ganska mycket handlar den om dieter, men också om hur medvetna vi blivit om matindustrins påverkan på både oss och miljön. Skönhet, ekologiskt och närproducerat är alla matideologier från den tid vi lever nu.
Vill bara fylla i med ännu ett recept i 2000-talets anda. Alla ingredienser går att finna som ekologiska alternativ, och kålen är både säsongsbetonad och närodlad. Köpt från den fantastiska Reko-ringen i Vasa. Receptet ger 2-6 portioner beroende på hur stor roll den spelar på tallriken.
TAHINISLAW
Strimla kålen (exempelvis röd- och savoykål). Blanda kvargen med citron, tahini, salt och timjan. Om du vill så använd ett smaksatt salt, ibland lägger jag i chilisalt för lite hetta. Blanda kålen med röran och smaka av med nymalen peppar. Rosta solrosfröna i torr panna och använd som topping.
I dag serverades coleslawn med ugnsrostad pumpa och persiljerot. Också lite feta smulades över.