Mat och intryck från en skrivande kock

Okategoriserade

Favorit från julbordet

14 jan , 2018, 11.20 mittismeten

 

Igår var det tjugondag knut, så i dag är perfekta dagen att blicka tillbaka på julen som varit.

Jag kunde skriva om hur ledsen jag är över det faktum att det är 345 dagar tills nästa jul. Men det skulle bli så deprimerande. Så istället väljer jag att ignorera att julen finns, och bara gör en snabb tillbakablick med ett recept.

På vårt julbord dominerar det traditionella med skinka och hela stöket, men varje år tillagar jag några nykomlingar. En av dessa var iår Jordärtskocka á la Jerusalem, passade bra med resten av julmaten men är överlag en bra rätt för hela vintern!

Rostade även stjälkarna från blomkålen och använde dem som topping.

JERUSALEMS JORDÄRTSKOCKAM

 • 750 g jordärtskocka
 • 2 gula lökar
 • 6 vitlökskkyftor
 • 1 mindre blomkål
 • Olivolja
 • 1 tsk vitpeppar
 • 3,75 dl mandelmjölk
 • Saft och skal från 1 ekologisk citron
 • 1 tsk senapspulver
 • 1,5 tsk lökpulver
 • 1,5 tsk salt
 • 1 skiva grovt roströd hackad till mindre bitar
 • 1/2 dl hirsflingor
 • Färsk persilja
 • 1/5 dl grovt hackade hasselnötter
 • Skrubba jordärtskockorna noga, och skiva till 5 mm tjocka bitar. Låt dem ligga i kallt och saltat vatten medan du förbereder resten av grönsakerna för att undvika missfärgning. Skär lökarna och blomkålen i större bitar, och lägg tillsammans med hela vitlöksklyftor på en plåt med bakpapper. Ringla över olivolja och krydda med hälften av vitpepparn. Lägg jordärtskockan på en annan plåt, ringla över olivolja och krydda med resten av pepparn. Rosta alltihop på 200 grader i ca 30 minuter tills blomkålen och jordärtskockorna får en gyllene färg.

  Lägg grönsakerna från blomkålsplåten i en matberedare tillsammans med mandelmjölk, citron, senapspulver, lökpulver och salt. Mixa till en len puré. Lägg till extra mjölk och justera kryddningen ifall det behövs.

  Sprid ut jordärtskockorna i en ugnssäker form, och fördela purén ovanpå. Strö över brödsmulor, hirsflingor, persilja och hasselnötter. Lägg tillbaka in i ugnen i 20-30 minuter tills ytan är gyllene och knaprig.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *