Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Salt

Ärtpuré

6 okt , 2016, 21.44 mittismeten

 

I dagens HBL fanns en pappersversion av blogginlägget om maten som botar höstens melankoli. Där fanns flera färgglada recept (som inte finns här på bloggen), och eftersom jag varit både ledig – och matglad – i dag kommer här ännu ett till.

Gröna rätter är fulla av B-vitamin, kalcium och K-vitamin, och den här puréen är inget undantag. Passar bra till fisk och asiatiska rätter. Eller bara som en dipp till höstens filmkvällar.

ÄRTPURÉ

  • 200g förvällda ärter
  • 150g förkokta kikärter
  • Skal och saft från en halv citron
  • En halv kruka färsk persilja
  • En chili (beroende på styrka)
  • 1/2–1 msk fisksås
  • 2 msk rapsolja
  • Vatten
  • Mixa allt och tillsätt kallt vatten tills du får en önskad konsistens.

    I dag åt jag den med en wok på bönnudlar och olika sorters kål. Först blancherade jag strimlad vitkål, blomkål och grönkål. För att sedan snabbt woka dem med färsk chili och rödlök i lite olja, fisksås, soya, citronsaft och peppar. Sedan vände jag ner de kokta  nudlarna och serverade allt med råa polkabetor och lila morötter. Det stekta ägget hade givetvis en lös gula!

    I dag åt jag den med en wok på bönnudlar och olika sorters kål. Först blancherade jag strimlad vitkål, blomkål och grönkål. För att sedan snabbt woka dem i lite olja, fisksås, soya, citronsaft och peppar. Sedan vände jag ner de kokta nudlarna och serverade allt med råa polkabetor och lila morötter. Det stekta ägget hade givetvis en lös gula!

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *