Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Kultur,På tallriken,Salt,Tankar och händelser

Att kommunicera med toner

8 jan , 2016, 14.05 mittismeten

 

Alla som någonsin bott i ett främmande land kan säkert hålla med om att språkbarriären kan vara – minst sagt – störande. Även som finlandssvensk är den inte obekant. Jag är knappast den första som säger det här, men efter snart fyra månader i Tjeckien har jag märkt att första steget till att lära sig ett språk är att lära sig klang och toner. 

För att lära sig ett ackord måste man lyssna och känna. Visst hjälper det att ta musiklektioner, men a och o är att känna igen tonläge och tempo. Därför har jag under min första tid i Tjeckien valt att observera mina kollegor, min sambos familj, människor på bussen – och så vidare – när de samtalar. Till en början var jag helt förlorad och förstod ingenting, på samma gång som jag såg ut som ett fån. Men nu ha jag börjat snappa upp åtminstone sammanhang. Visst med hjälp av de få ord jag lärt mig, men tjeckerna är experter på att böja dessa så för det mesta förlitar jag mig på deras tonläge.

I risk för att låta snorkig kan man likna det med en symfoni. Klassisk musik handlar om att berätta utan ord, och det här går också att implementera på ett främmande språk. Handrörelser – likt dirigenten – leder diskussionen och dur och moll anmärker humör. Så det här är ungefär vad jag ser när människor samtalar utan att jag förstår ett ord – en liten orkester. Sedan när man sig lyssna till melodin börjar man till slut kunna urskilja ord, och därefter är det bara att slå upp ordboken!

Hörde annars att ni håller på att förfrysa stämbanden hemma i Finland så här får ni winter comfort!

Pumpagnocchi med kastanjpuré och karamelliserad lök, 4 portioner på 1,5 timme

IMG_0343

 • 500g rostad pumpapuré
 • 1 ägg
 • 1 äggula
 • 400 g vetemjöl + lite till utbakning
 • salt och peppar

Om du inte vill köpa purén gör du den lätt själv genom att skära pumpan i mindre bitar och rosta den i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, eller tills den är mjuk, och mixa. Låt purén svalna en aning innan du rör ner ägget och äggulan. Arbeta sedan in mjölet lite i taget tills du har en deg som lätt går att arbeta med. Rulla degen till långa ormar och skär till 2 cm långa stubbar. Pressa lätt med en gaffel. Koka i lättsaltat vatten tills stubbarna flyter upp till ytan (se till så att de inte fastnat i botten för då kan de få svårt att flyta upp). Vet inte om det här stämmer men jag har för fått för mig att lägga lite olivolja i vattnet för att få finare gnocchi. Stek dem lätt i smör före servering.

 • 2 rödlökar
 • 1 msk honung
 • 1 msk brunt rörsocker
 • 2 msk balsamvinäger
 • salt
 • peppar

Strimla löken relativt tunn. Fräs i olivolja och tillsätt de andra ingredienserna. Stektiden beror på hur knaprig du vill ha den.

 • 200 g förkokta kastanjer
 • 1 potatis
 • ca 1,5 dl matgrädde
 • 1 tsk muskot
 • salt
 • peppar

Tvätta potatisen och skär i mindre bitar. Koka potatisen och kastanjerna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa och tillsätt grädde lite i taget tills du får en önskad konsistens. Måste erkänna att jag aldrig mätt upp hur mycket grädde som åker i så prova dig fram. Tillsätt kryddor och servera med smörstekt gnocchi, karamelliserad lök, parmesan och rucola.

Dubrou chut’!

En kommentar

 1. Ida skriver:

  Ser riktigt gott! Ska absolut testas inom kort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *