Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Ett gott nytt julbord

23 Dec , 2015, 13.26 mittismeten

 

Traditioner till ära men det finns ingen mening med att fortsätta trycka i sig de samma lådorna och sillarna år efter år. Lek istället med kryddor och smaker som du förknippar med jul och våga dig på något nytt. Då får du ett julbord som osar både julkänsla och egen fantasi!

För att lindra hemlängtan under december månad har jag börjat varje morgon med ett avsnitt julkalender på SVT play. I varje avsnitt har de kollat in hur människor levde under olika tidsepoker, och givetvis vad för sorters mat som serverades! I dag var det dags för 90-talet och mattrenden var ”någonting för alla” och den smala lunchboxen. I morgon är det julafton och de har kommit fram till 2000-talet. Det tog mig en stund att fundera ut vad som kommer serveras men tror jag har klurat ut det.

De kunde hoppa på alla dieter som tuggats igenom. Men jag hoppas att så inte är fallet, för hälsotrender har funnits så länge människan kom på att mat inverkar på ens yttre och inre. Tänk istället på alla matprogram som invaderats av ”amatörer”. Det här är mina spekulationer men tror många skulle hålla med om att 2000-talets hetaste mattrend är ”den professionella hemmakocken”. Allting ska lagas från scratch och man ska vara innovativ!

Kanske den här trenden kommer mötas av en motreaktion med en tillbakagång till mikromat, men jag tänker njuta så länge den varar. Och hoppas det ännu finns några människor på hemmafesterna om 10 år som vill tala om vad de lagat till middag.

Så vad betyder det här för julbordet 2015? Jag är stenhård med att vissa juldekorationer alltid har sin egen plats men maten den får pånyttfödas. Visst åker en julskinka alltid varje år in i ugnen men griljeringen och tillbehören byts ut. Ibland kan det räcka med att en ny krydda smyger in.

– Mindre stressigt blir det också! För det är så kul, sa den professionella hemmakocken.

Från den här kocken till alla andra – en riktigt god jul! Veselé vánoce!

SNABB ÖLSENAP

Enligt många recept ska senapsfröna ligga i blöt under natten. Men med bara några timmar till julskinkan var jag tvungen att experimentera och resultatet blev en medelkornig senap som kokades med tjeckisk (vad annars?) mörk öl.

 • 125 G senapsfrön
 • 1 DL Kozel mörk
 • 1 MSK flytande honung
 • 50 ML äppelcidervinäger (skulle kanske ha blivit bättre med en engelsk maltvinäger eller vit balsamico).
 • 1 MSK dragon (kom ihåg att det är du som bestämmer hur du kryddar)
 • 1 MSK senapspulver
 • 2 TSK salt
 • finmalen svartpeppar

Koka senapsfröna med öl och honung tills de dragit åt sig all vätska. Tillsätt de andra ingredienserna och mixa. Smaka och lägg till mera honung och svartpeppar beroende på hur söt och stark du önskar din senap vara. Senapssmaken framträder efter en till två timmar.

PUMPAPURÉ MED SAFFRAN

Så len och god med smak från julens lyxigaste krydda. Passar utmärkt till skinkan.

IMG_0191

 • 500 G pumpa
 • 1 liten sötpotatis
 • 1 gul lök
 • smör
 • olivolja
 • 1 DL torrt vitt vin
 • 1 G saffran
 • salt&peppar

Kröp ur pumpakärnorna och skär den och sötpotatisen i mindre bitar. Fräs med löken i smöret och olivoljan. Tillsätt vinet och låt koka en minut. Täck med vatten och låt koka tills pumpan och sötpotatisen är mjuka. Smält två matskedar smör med saffran och lägg åt sidan. Häll bort det mesta av överloppsvattnet och mixa potatisen och pumpan tills du får en len puré. Rör ner saffranssmöret och smaka av med salt och peppar.

Tips! Om det mot all förmodan lämnar puré så är den jätte god att blanda med pasta och servera med lax. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *