i Finland,Okategoriserade,På tallriken,Sött
Frozen cheesecake. Frusen ostkaka. Frusen philadelphiakaka. Kalla det vad du vill men min fammo kunde göra den godaste.
Den här gången fick dock hennes recept en ny ingrediens: jordnötssmör! Dessutom garnerade jag den med krossad daim och hjortron, istället för att servera den med hjortronsylt. Nästa gång tar jag dock och återgår till den varma hjortronsylten – men jordnötssmöret stannar.
FRUSEN OSTKAKA MED JORDNÖTSSMÖR
1/3 paket digestivekex (eller andra kex du vill bli av med)
2 msk jordnötssmör
3 äggvitor (4 om äggen är små)
3 äggulor (4 om äggen är små)
1 dl socker
200 g philadelphia
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljpulver
Mixa kexen med jordnötssmöret. Klä botten av en form (med löstagbar kant) med bakplåtspapper. Tryck ut kexsmeten i botten.
Vispa äggvitorna till så hårt skum att du kan vända skålen över huvudet. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker tills fluffigt och vispa därefter i philadelphia. Ställ åt sidan.
Vispa grädden med vanlijpulvret.
Vänd ihop alla tre delar och häll ner i formen. Frys över natten.
Ta ut en halvtimme innan servering. Servera helst tillsammans med varma hjortron.