Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,Okategoriserade,På tallriken,Sött

Fammos frusna ostkaka

27 jan , 2019, 22.12 mittismeten

 

Frozen cheesecake. Frusen ostkaka. Frusen philadelphiakaka. Kalla det vad du vill men min fammo kunde göra den godaste.

Den här gången fick dock hennes recept en ny ingrediens: jordnötssmör! Dessutom garnerade jag den med krossad daim och hjortron, istället för att servera den med hjortronsylt. Nästa gång tar jag dock och återgår till den varma hjortronsylten – men jordnötssmöret stannar.

FRUSEN OSTKAKA MED JORDNÖTSSMÖR

1/3 paket digestivekex (eller andra kex du vill bli av med)
2 msk jordnötssmör

3 äggvitor (4 om äggen är små)

3 äggulor (4 om äggen är små)
1 dl socker
200 g philadelphia

3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljpulver

Mixa kexen med jordnötssmöret. Klä botten av en form (med löstagbar kant) med bakplåtspapper. Tryck ut kexsmeten i botten.

Vispa äggvitorna till så hårt skum att du kan vända skålen över huvudet. Ställ åt sidan.

Vispa äggulor och socker tills fluffigt och vispa därefter i philadelphia. Ställ åt sidan.

Vispa grädden med vanlijpulvret.

Vänd ihop alla tre delar och häll ner i formen. Frys över natten.

Ta ut en halvtimme innan servering. Servera helst tillsammans med varma hjortron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *