Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Snacks,Tillbehör

Skruvat goda rotsaker i ugnen

6 jan , 2019, 21.06 mittismeten

 

Min senaste blunder: köpte ett köksredskap i tron om att det var en grönsaksstrimlare. Så istället för grönsaksspaghetti fick det bli utsökta rotfruktsskruvar.

Det som skulle visa sig vara en äppelskalare var på rea och av märket Zassenhaus – som jag älskar – och missade i en stund av iver dess ändamål. Well well – nu vet jag att den kan användas till mycket annat än att dela och skala äpplen!

Hela veckan hade jag planerat experimentera fram recept till helgens inlägg. Utan en grönsaksstrimlare tappade jag dock gnistan och tog fram woken (min räddare när jag saknar matinspiration). Men så i dag tog jag en titt på det misslyckade köpet och kom på en idé: Rotsaksskruvar!

Då kom andra problemet emot – jag hade inget mjöl till panering och inte några ägg heller. Då hittade jag en påse havremjöl och tänkte att det inte gör så stor skillnad om de blir lyckade eller inte. Det här är en av fördelarna med att bo ensam.

Och resultatet? För att vara helt ärlig inte häpnadsväckande. Med en äppelskalare får du inte tillräckligt tunna skruvar för att få dem helt krispiga, men bortser man från det blev de riktigt goda och ytan knaprig. Det tog bara lite längre tid än min hunger önskat.

ROTSAKSSKRUVAR I UGN
700 g rotsaker
0,75 dl havremjöl
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk (rökt) paprikapulver
1 tsk salt
Olja

Välj rotfrukter som till formen liknar en potatis eller äpple. Skala om de har ett väldigt skrovligt skal. Kör dem genom äppelskalaren och skölj dem med kallt vatten i flera omgångar. Blanda kryddor och mjöl med 1,5 dl vatten till en deg.

Alla delar går att använda. Mitten åkte in i kylen för framtida rätter och skalet åkte tillsammans med skruvarna in i ugnen.


De fungerade som krispigt snacks medan jag väntade på att skruvarna skulle bli färdiga.

Skölj rotfrukterna en sista gång, men nu i varmt vatten. Torka dem i en handduk, släng runt dem med olja och massera in degen jämnt över skruvarna. Låt vila i en halvtimme.
Baka i ugnen på 225 grader tills gyllena och har en krispig yta. Det här tar lite mera än en timme.

Lade även en kryddblandning med wasabi och sesamfrön ner i smeten. NAM!

Andra frukter och grönsaker går även att köra genom äppelskalaren. De kommer inte komma ut i lika fina delar som äpple och potatis men vem bryr sig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *