Mat och intryck från en skrivande kock

Högtider,i Finland,Medveten konsument,På tallriken,Salt

Gör din egen seitanskinka – veganernas hjälte på julbordet

21 Dec , 2018, 08.38 mittismeten

 

I flera år jag funderat på att laga en seitanskinka, men har varit både skeptisk och lat. Nu äntligen gjorde jag en, och den kommer bli en återkommande favorit från och med julen 2018.

Seitanskinka är gjord av vetegluten som binds samman tillsammans med en hemmagjord buljong och en hel del kryddor. Många lägger till flytande rök, men jag är traumatiserad av den här ingrediensen så jag valde istället att använda rökt tofu och rökt paprikapulver.

När man börjar googla seitanrecept får man många resultat. Både ingredienser och tillagningsmetoder skiljer sig från kock till kock. Så jag gjorde som jag annars brukar göra: tog det bästa av alla och experimenterade fram ett eget recept.

Många väljer exempelvis att koka sin skinka, inrullad i en linduk, i en buljon innan den åker in i ugnen. Awesome Vegan Dad gav dock tipset att bara rulla in den i aluminiumfolie och tillaga ”förkoka” den i ugnen. En annan aspekt som skiljer mitt recept från många andra är att jag mixar in en tofu i smeten. På Lidl finns en rökt och ekologisk tofubit som har fin smak. Dessutom späder den ut det dyra veteglutenmjölet (även om det inte är lika dyrt som kött).

Receptet som sedan resulterade i en vegansk julskinka har nu gjort mig seitanfrälst. Den är god och lätt att tillaga!

Vi börjar med en video från Awesome Vegan Dad. Jag har valt att följa hans metod, och det kan vara bra att ta en titt på videon om man känner sig osäker. Du kommer kanske bli förvånad över hur lätt det är.

Och såhär såg min deg ut innan och efter ugnen:

EN SEITANS GOD JULSKINKA

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g rökt tofu
1,5 msk tomatpurée
1 msk honung
1 msk dijonsenap
3 msk olja
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk mald nejlika
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
2 msk sojasås
3 dl vatten
5 dl vetegluten (+0,5 dl till utbakning)

Till griljeringen:

0,5 tsk torkad rosmarin
0,5 dl dijonsenap
0,5 – 1 msk finriven pepparrot
2 knäckebröd (hade inget ströbröd)

Gör såhär:

Rosta lök och vitlök med skal på 200 grader i 30 minuter (om vitlökens skal hinner spricka innan tiden är ute så ta ut klyftorna). Mixa alla ingredienser – förutom vetegluten – tills slät och rinnande. Vänd vätskan över 5 dl vetegluten i en skål och arbeta snabbt ihop till en formbar smet.

Ta ut smeten på bakbordet och knåda i det resterande mjölet. Knåda i åtminstone 5 minuter tills du har en fast smet som ”studsar” tillbaka när du petar på den. Forma till en skinka och låt vila 10 minuter. Knåda den en stund till och slå in i tre ark aluminiumfolie.

Grädda i nedre delen av ugnen på 180 grader i två timmar. Ta ut och låt vila (med folie på) i 30 minuter.

Rosta rosmarinen till griljeringen i en torr panna och mortla tillsammans med knäckebröd. Bland dijonsenap och riven pepparrot och bred över skinkan. Fördela de fina knäckbrödssmulorna över skinkan och låt skinkan vila i kylen över natten.

Ta ut skinkan två timmar innan servering och pryd den med hela nejlikor. Griljera i ugn på 200 grader i cirka 15 minuter eller tills gyllne. Skär skivor i önskad tjocklek med en vass kniv. Skinkan kan serveras både kall och varm. Den är väldigt fast så den kan användas allt från på smörgåsen till juldagens wok med alla rester.

God jul och smaklig måltid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *