Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Bröd,I burken,i Finland,I skålen,Medveten konsument,På tallriken,Salt,Starkt,Tillbehör

Roten till det goda är höstens underjordiska smaker

15 okt , 2018, 23.05 mittismeten

 

Hösten är full av löv i en färgskala utan gränser. Men även under – och just över – jorden är det minst lika färgglatt.

Efter en sommar med så många soltimmar är naturen fulladdad av antocyaniner, som koncentrerar sockret och då skapar pigment. Därför är träden extra fina i år och äpplena är extra röda.

Men vi får inte glömma vad som ligger under jorden och samlar sötma tillsammans med massa fibrer – rotsakerna.

Var under helgen hemma för att färdigställa magasinet ”Hellre bonde än jordbrukare”, och däremellan fick jag vara hemma i Replot och ladda lite batterier. En del kanske tycker att det här betyder att ligga i soffan eller sängen – och visst myste jag en del med katten – men det som är bäst med att vara hemma är mamma, pappa och djuren. Största pluset är att få laga mat från gården och sedan äta den med familjen.

I helgen blev det lite morotsexperiment, och några av recepten följer nedan…

HAVREBRÖD MED MOROT

  • 4,5 dl vatten
  • 0,25 g färsk jäst
  • 3 msk rapsolja
  • (Rostade och mortlade brödkryddor)
  • O,5 msk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl grovriven morot
  • 6 dl havremjöl
  • 6 dl havreflingor

  • Lös upp jästen med vattnet och oljan. Tillsätt saltet och eventuella brödkryddor. Vispa lätt ner ägget, tillsätt morot och arbeta ner mjöl och gryn. Degen ska vara lös. Låt jäsa under duk en halvtimme. Tryck ut på en bakplåtsklädd långpanna och grädda 30 minuter på 200 grader varmluft. När hälften av tiden återstår, ta ut och skär brödet i rutor.

    HET MOROTSHUMMUS

  • 1 paket färdigt kokta kikärter
  • Saft och skal av en ekologisk citron
  • 1 msk tahini
  • 2 msk rostad semsamolja
  • 2 små heta chilin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1 stor näve grovriven morot
  • Rökt paprikapulver, mald koriander & mald spiskummin
  • Salt
  • Vatten
  • Mixa allt förutom kryddor och vatten. Tillsätt vatten tills du får den konsistens du önskar och smaka av med kryddorna och salt. Toppa med torkad mynta.

    En del av morötterna fermenterades och redan dagen efter var bubblorna i gång. Vid fementering används endast vatten, salt och eventuella kryddor för att hjälpa fementeringsprocessen. Efter några veckor har rotsakens egna sötma konserverat burkens innehåll.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *