Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Finland,Medveten konsument,På tallriken,Sött,Tankar och händelser

Hellre bonde än jordbrukare åker snart till tryckeriet

1 okt , 2018, 22.15 mittismeten

 

Vi börjar närma oss lanseringen av magasinet Hellre Bonde än Jordbrukare, som Kasper Dalkarl och jag jobbat på över sommaren tills nu. I helgen har vi varit på Åland och i dag besökte vi sista bonden — Nina Långstedt.

Framme vid Krämars gård i Ingå möts vi av en plats full av gamla byggnader och träd som ser ut att de designats för en påkostad lantbrukartidning. Inne i huset ser det som när man bläddrar i en inredningstidning med lantliv som tema. Nina berättar att alla trasmattor — och så gott som alla annan inredning — har sin egen historia.


Under julimånad kan man besöka hennes café Ivan & Alexander, som givetvis också finns på den idylliska gården. I sina bakverk använder hon ekologiska ägg, ekologiskt havre från gården — och riktigt smör (!).

Trots att Nina har mer än tillräckligt att göra på gården, är caféet sedan fyra år tillbaka något hon prioriterar under en hektisk sommarmånaden. Då ska även flyghavre kontrolleras och gården ska rustas upp medan vädret tillåter. De har mellan fyrtio och sextio gäster varje dag och hennes anställda kommer från volontärprogrammet Workaway. På så sätt får de hjälp och volontärerna får mat och husrum. Idén bakom projektet är att ge människor chansen till ett kulturutbyte vid alternativa miljöer.

Caféet är uppkallat efter två ryska krigsfångar, som under fortsättningskriget bodde i drängstugan.


På gården fanns ännu en bastu — bredvid en källa man kan ta ett dopp i om man inte är rädd för kallt vatten.

Mötet med Nina på hennes fantastiska gård var det perfekta avslutet på den här resan. Magasinet är förvisso inte ens tryckt ännu, men det viktigaste delmomentet — mötena med bönderna — är avslutat. Några av dem kommer ännu att synas på bloggen i väntan på lanseringen av magasinet i november. Vi känner oss grymt privilegierade att ha fått träffa dem och sett arbetet bakom den inhemska maten!

Vi har inte varit rädda för att ”skita ner oss”. P.S. Det här är långt ifrån skitigaste situationen hehe.Vi fick — förutom ett varmt välkomnande — hem en bit av Krämars gårds godheter i form av ett recept på en äppelpaj. Utsök i sin enkelhet — så som Nina vill ha det.

NINAS ÄPPELPAJ

 • 500 g smör
 • 7 dl vetemjöl
 • 6 dl havremjöl
 • 1 msk kardemumma
 • 1 dl farinsocker
 • 1 dl strösocker
 • ca 20 äpplen
 • Äkta kanel
 • Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och arbeta ihop med smöret till en deg. Tumma ut 2/3 av degen i en långpanna. Kärna ur äpplena och skär i ringar eller skivor. Varva äpplena på varandra med kanel emellan. Om man önskar kan man även strö lite extra farinsocker emellan äpplena. Smula över resten av degen och grädda tills gyllene på 200 grader varmluft.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *