Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,I glaset

White Russian med en kick

23 sep , 2018, 23.50 mittismeten

 

Som barn hade jag en smått annorlunda karriärsdröm. Jag ville bli bartender – med egen bar. Det började med de coola blåa (alkoholfria) drinkarna på Silja Line. Och det slutade med en mindre samling drinkpinnar och häften med samlade recept.

Nu blev det ju ingen bar. Inte för att jag inte hade tillräckligt med drinkpinnar, det kom helt enkelt andra drömmar i vägen. Drinkintresset har dock inte försvunnit. Det senaste receptet kom till när pappa var och hälsade på till H:fors förra veckan. Han tog i misstag mandelmjölk istället för äppelmust när han skulle blanda sig en drink, och med några ingredienser till förvandlades misstaget i glaset till drinken Rööperi Mjölk.

Den påminner om en White Russian, men i Rööperi Mjölk finns filterkaffe och den serveras i ett martiniglas. Andelen vodka blir då större och får en extra kick. Namnet kommer från att pappa under vistelsen berättade om hur han förut hängde med Rööperigänget när han arbetade bredvid huset där jag nu bor.

RÖÖPERI MJÖLK

 • 2 cl kallt och starkt filterkaffe
 • 3 cl vodka
 • Rostad mandelmjölk
 • (Kanel)
 • Blanda kaffe och vodka. Skaka mandelmjölken så att det blir skummigt och fyll glaset. Smaka av med kanel om så önskas.

  Jag har världens coolaste pappa med massa historier om spännande tider. Plus en del livsvisdomar

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *