Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,Medveten konsument,På tallriken,Salt

Vegansk bönlasagne med pulled havre

10 sep , 2018, 19.31 mittismeten

 

Fastnar ibland på Instagramkonton där de i korta videosnuttar visar recept. Jag går aldrig in och kollar receptet till videosnuttarna, men de funkar utmärkt som inspiration! Det här är vad senaste stunden av Instagramvisningar resulterade i…

VEGANSK BÖNLASAGNE MED PULLED HAVRE

 • 170g stora vita bönor
 • 2 dl havregrädde
 • 2 msk tahini
 • 2 msk rostadsesamolja
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk mald spiskummin
 • 2 tsk mald koriander
 • 2 tsk chiliflingor
 • 2 stora vitlöksklyftor
 • 2 rödlökar
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 medelstor rödbeta
 • 1 stor skvätt rödvin
 • 1 dl grönsaksbuljong (för mig var det här rödbetsvatten+herbamare)
 • 1 paket tomatkross
 • Örtsalt, peppar och rostad sesamolja
 • 1 paket pulled havre
 • + 5 champinjoner och färsk koriander.

  Börja med tomatsåsen: Fräs grönsakerna tills mjuka och lägg till vinet. Häll i buljongen och låt småkoka 15 minuter utan lock. Lägg till tomatkrossen och smaka av med örtsalt, peppar och sesamolja. Låt småkoka ännu 20 minuter utan lock. Mixa och lägg sedan i pulled havre. Lägg på locket och låt vara på låg värme på plattan.

  Nu ”ostsåsen”: Mixa bönorna med alla ingredienser tills den får hummuskonsistens. Smaka av med mera sesamolja om så önskas.

  Varva lasagnen i den här ordningen: Lasagneplattor, tomatsås, ”ostsås”, lasagne, ”ostsås”, tomatsås, lasagne, tomatsås och till sist ”ostsås”. Ifall du vill kan mittersta lagret lasagne bytas ut mot skivor av squash eller äggplanta. Välj fritt mellan färska eller torkde lasagneplattor.

  Så här ser det ut innan den åker in i ugnen…


  Grädda i 25 minuter om du använder färsk lasagne och 50 minuter om du använder torkade på 200 grader varmluft. När tio minuter återstår täcker du den med tunt skivade champinjoner som du oljar, saltar och pepprar.

  Och så här innan champinjonerna åker på.


  Låt vila 15 minuter, toppa med färsk koriander och servera helst till köttätare!

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *