Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Starkt,Tankar och händelser,Umami

En wokad tillvaro

1 jul , 2018, 21.35 mittismeten

 

Min CV är lika färggrann som en asiatisk wok. Det har funnits mycket jag vill göra, och det har jag också gjort. Och visst har det ibland varit mycket snack om drömmar, varvat med mycket verkstad. Men nu ska här städas.

Tog testet 16personalities, och resultatet ville påvisa att jag är en förkämpe. Det finns många personlighetstest, både bra och dåliga, och det här hör till de bättre. Tänker inte ramsa hela förkämpens beskrivning – eftersom ni säkert tycker det är mera intressant att ta testet själva – men sådär kort beskrivs förkämpar som entusiastiska, kreativa och sociala själar. De har en livsgnista som brinner för mycket, men slocknar lätt när inspirationen sinar. Och för en kort sekund lät jag mig falla i ”det där är ju jag”-gropen. Eller finns där en sanning?

Det fanns även mycket annat som rymde en förkämpes personlighet, som väckte aha-upplevelser när jag läste igenom testets svar. Till exempel var citatet av Oriah mountain dream så jäkla slående…

Jag bryr mig inte om hur du förtjänar ditt levebröd. Jag vill veta vad du brinner för – och om du vågar drömma om att få möta ditt hjärtas längtan. Jag bryr mig inte om hur gammal du är. Jag vill veta om du är beredd att riskera att framstå som en dumbom – för kärleks skull, för dina drömmars skull, för det äventyr det innebär att leva.

Kreativitet och frihet målas upp i förkämpens beskrivning som något mycket viktigare än stabilitet och trygghet. Visst kan jag erkänna att stabilitet och trygghet stundtals skulle ha varit skönt under åren med massa äventyr, men jag längtar konstant efter nya okända vägar. Det jag ändå kommit fram till nu att det är dags att fokusera på vilken väg jag vill ta när det kommer till arbetstimmarna. Och det är skrivning. För längs den vägen finns så mycket att finna.

Och så en wok på det…

Wok á la Umami med kycklingfärs, 2 portioner

 • Rostad sesamolja
 • 1 strimlad schalottenlök
 • 2 fint hackade vitlöksklyftor
 • 2 stjälkar selleri
 • 1 gul paprika
 • 1 chili (välj enligt önskad hetta)
 • 300g ekologisk kycklingfärs
 • 2 msk fisksås
 • 1 msk sojasås
 • 1 msk torkat citrongräs
 • Vitpeppar
 • Gurkmeja
 • Mald ingefära
 • Woka alla grönsaker med sesamolja. Lägg i kycklingfärsen, och fräs på hög värme tills färdigt. Smaksätt med fisk- och sojasås, och alla kryddor. Om du vill; lägg i slutet i valfritt kokt ris för att få en stekt ris-rätt.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *