Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Mat för vänner – Cheddar Carbonara

24 apr , 2018, 19.03 mittismeten

 

Jamie Oliver har i hans app något som heter ”Food for Friends”. Mat som utan större svårigheter kan tillagas och serveras till många nära och kära. Och den här rätten är just en sådan. Bara att den är komponerad av moi.

CHEDDAR CARBONARA MED ÄRTPURÉ & WOKAD KÅLSTUVNING, 8 portioner

  • 400g tinade gröna ärter
  • Skal och saft av 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • 0,5-1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 500g fullkornsspagetti
  • Först förbered alla grönsaker till stuvningen! Mixa ärter, citronskal och citronjuice till en slät puré, och smaka av med vitpeppar och salt. Koka pastan i 5 minuter, häll av vattnet och blanda ner puréen. Lägg i en ugnssäker form och håll den varm i ugnen på 75 grader medan du gör stuvningen.

  • 500g strimlad vitkål (nykål när finsk sådan kommer i säsong
  • 2 skivade schalottenlökar
  • Olivolja
  • 1 msk kummin
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk gurkmeja
  • Skal av 1 apelsin
  • 2 dl havregrädde
  • 1 äggula
  • 150g riven vegansk cheddarost
  • Salt & nymald svartpeppar
  • Rostade och saltade bönor
  • Skala apelsinen med en potatisskalare och skiva sedan tunt. Woka kålen i olivolja tillsammans med kryddor och apelsinskal på hög värme. Dra från plattan och sänk värmen. Vispa ihop grädde, äggula, ost, salt och peppar. Ta wokpannan tillbaka till plattan och vänd ner äggstanningen. Vippa kålstuvningen ovanpå spaghettin!

    Servera alltihopa med rucola, nymalen svartpeppar, riven ost och rostade edamebönor. Nam!

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *