Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Lammfärsbiffar med grillad apelsin & fetaslaw

15 apr , 2018, 10.43 mittismeten

 

Enligt väderprognoserna ska det fortsätta att vara soligt, och plusgraderna ska bli flera. Det är tid att ta fram grillen. Eller grillpannan om du av olika orsaker måste laga din mat inomhus. Den av gjutjärn ger bästa fejkade grilleffekt!

FETASLAW, 2 portioner

  • 100g finstrimlad vitkål
  • 1 strimlad schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk örtsalt
  • Saft och skal från 1/2 ekologisk citron/apelsin
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 100 g fetaost
  • 1 msk rostade fänkålsfrön
  • Massera kålen och löken med oljan och örtsaltet. Jag använde vitkål, eftersom jag ännu har det i kylen från vintersäsongen. (Men när inhemsk nykål dyker upp får den ta vitkålens plats). Blanda ihop resten av ingredienserna med en gaffel, och rör ner den marinerade kålen. Låt vila i kylen medan du tillreder resten av ingredienserna.

    LAMMFÄRSBIFFAR, 2 portioner

  • 250g lammfärs
  • 0,5 msk torkad kummin
  • 0,5 msk torkad rosmarin
  • 0,5 msk torkad fänkål
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk chiliflingor
  • 1 tsk nyriven muskot (hela torkade muskotnötter finns att köpa i välsorterade butiker)
  • Skal av 1 ekologisk apelsin
  • Salt & peppar
  • Rosta de torkade kryddorna tills de börjar dofta. Krydda färsen och forma till 6 stycken biffar. Grilla på högvärmw tills båda sidorna får en fin färg, låt vila på grillens sekundära värme medan du grillar valda grönsaker och apelsinskivor på den primära värmen. ”Grillar” du inomhus är ugnen din sekundära värme.
    Servera alltihopa tillsammans med färsk persilja, finstrimlad schalottenlökoch gurka.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *