Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Lammfärsbullar & bönpuré och lite till

11 mar , 2018, 22.32 mittismeten

 

Förra veckan skrev jag om Norrbros bönder Ann-Katrin och Anders. Artikeln kommer i tidningen inom kort, men tills dess kan ni köpa lite närproducerad lammfärs och bjuda på det här…

LAMMFÄRSBULLAR, 2 portioner

  • 250 G lammfärs
  • 2/3 MSK korianderfrö
  • 1 TSK chiliflingor
  • Skal av en 1/2 ekologisk citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • Örtsalt
  • 1 TSK paprikapulver
  • 1 TSK gurkmeja
  • Svartpeppar
  • Garnerade med färsk koriander och pudrade över rökt paprikapulver av den heta sorten.

    Rosta koriander i torr panna tills de börjar dofta och bryns. Mortla tillsammans med chiliflingorna. Hacka vitlöken fint och blanda alla alla ingredienser med färsen. Låt vila medan du lagar resten av rättens komponenter. Rulla sedan till önskad storlek och stek i ugnen på 200 grader tills färdiga. Tiden beror helt på vilken storlek de är men färg ska de få, och utan att de inte blir stenhårda. Om du tycker att du har tid kan du först steka dem i en panna med valfritt matfett. På så sätt stannar så mycket som möjligt av saftigheten inne i bullarna. Men det går också att vara lat och slänga dem direkt in i ugnen.

    Marinerad rödkålssallad

  • 200 G finstrimlad rödkål
  • 2/3 MSK korianderfrö
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Rosta fröna och mortla. Massera rödkålen med oljan, korianderfrön, några nypor flingsalt och lite nymald peppar.

    BÖNPURÉ

  • 170 G förkokta stora vita bönor
  • Skal och saft av en 1/2 ekologisk citron
  • 1 MSK tahini
  • 1 MSK sesamolja (eller oliv)
  • 1 TSK salt
  • 1 MSK gurkmeja
  • Riv citronskalet och mixa allt till en puré. Tillsätt en skvätt vatten om du vill ha en mindre tjock konsistens. Värm upp just innan servering.

    YOGHURT MED KORIANDER OCH CITRON

  • 1 DL valfri naturell yoghurt
  • Skal av en 1/2 citron
  • Några stjälkar färsk koriander
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • Salt
  • Riv citronskalet och finhacka korinderstjälkarna. Spara bladen till garnering. Blanda alla ingedienser och smaka av med salt.

    Och om du vill kan du även göra…

    HELROSTAD LÖK

    Ta så mycket lök du tror ni äter och skär först bort botten av dem. Skär sedan ett djupt kors i dem, och lägg i ugnen med skalet på. Stek i ugnen på 200 grader i 15-30 minuter beroende på storlek. Väldigt lätt och du får en söt lök som pricken på i:et av den här rätten. Ibland lagar jag ett smaksatt smör att klicka över dem när de kommer varma från ugnen.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *