Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Hemma i potatislandet

5 sep , 2017, 20.16 mittismeten

 

Året i Norge har kommit till sitt slut. Vilket firades med en dag i potatislandet. Och det här säger jag med inte en gnutta ironi. Det finns inte mycket som luktar så gott som frisk jord, på samma gång som man får svettas med en hacka i handen.

Har även dokumenterat resan hem från Norge, vilken gjordes tillsammans med mamma och moster i min lilla Mazda. Eller Bob som den namngetts – efter den tama skatan som brukade hoppa runt i min trädgård i Larvik. När jag gått igenom bilderna ska jag skriva ett lite längre inlägg om resan, och lite tips om ni också planerar en roadtrip längs de slingriga vägarna Norge.

Men som sagt så fick potatislandet inleda hemkomsten. Och för en stund botade den ångesten att jag varken har jobb eller lägenhet. Men och andra sidan kan jag nog äta mig mätt på potatis, ifall det blir en väldigt utdragen process att få ”allting på raden” igen. Exempelvis i form av en potatisgröt, som alltid varit pop runt vårt middagsbord…

POTATISGRÖT (aka päärongröitin)

 • 1 kg potatis
 • 0,75 l rödmjölk (plus lite extra till mosandet)
 • 50 g smör (plus lite extra till mosandet)
 • 1 dl vetemjöl
 • Salt
 • Koka potatisen mjuk med skalet på. Ta bort skalet och mosa med en skvätt mjölk och smör. Smält smöret, utan att bryna, och rör ner mjölet. Tillsätt därefter mjölken och låt koka upp till en välling. Vispa ner potatismoset och låt stå på medelvärme tills varm nog för servering. Rör hela tiden så du undviker att bränna i botten. Servera med en klick smör och det bästa örtsaltet Herbamare. Eller lyxa till det med smörstekta kantareller.

  Vi stekte både lite kantareller och grönkål till dagens potatisgröt. Pappa var skeptisk och lät bli de nya komponenterna. Men mamma åt dem med nöje till den traditionella rätten.


  Oj älskade september med alla dess skördar.

  2 kommentarer

  1. Anne Riiser skriver:

   Alt godt til deg i det finske, Ebba! Skulle gjerne visst at du fortsatt vandret i gatene på Torstrand, så jeg hadde utsikt til en snakk, men nå skal jeg forholde meg til virkeligheten 😉
   Du sier du trøster deg i potetland; så er det som om du er i Norge fortsatt, for det er det navnet vi har satt på det ganske land fra nord til sør: Norge er et potittland 😋
   Du må gjerne melde deg hvis du dukker opp i Larvik en vakker dag 🤗
   Hell og lykke og god klem fra Anne

   • mittismeten skriver:

    Anne! Du är en av de människor jag alltid kommer minnas med glädje från Larvik. Inte minst när jag kokar med bambukorgen. Mamma och pappa tycker potatisen aldrig smakat så gott som när den ångkokas!
    Hoppas alla dina plantor ännu ger dig massa goda kryddor, och att solen skiner i Larvik. Många kramar från Finland!

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *