Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,Samhälle,Sött,Tankar och händelser

Kränkande kondomer och vingummi

19 jul , 2017, 23.26 mittismeten

 

För en vecka sedan laddade Sanna Laakso upp en bild i Facebookgruppen Finlandssvenska Feminister. Bilden föreställde kondompaket med diverse smaklösa texter, vilka hängde i taxfreen på Tallink Silja. Eller kan man ens kalla dem smaklösa?
I mina kompiskretsar skulle nog de här kondomerna få smaka på mycket hårdare ord än så.

”Lick my Gelato”, ”Buttman”, ”Eat my Baguette”, ”Facefuck” och sen den värsta.. ”I recycle girls” är några exempel på de texter som prydde kondompaketen. Och som vanligt finns det de som anser att de här endast är skämt. Lite ska man ju tåla. Men män och kvinnor med så dålig humor skulle av två orsaker inte passa bland mina vänner. De är högst antagligen väldigt tråkiga, och måste ha en relativt sned verklighetsuppfattning.
Enligt min mening är de här kondomerna ännu ett exempel på hur sex inte alltid är en jämställd akt. I det här fallet riktar sig skyddet inte ens till den kvinnliga aktören. När skyddet sedan är på så handlar det om mannens njutning. Och när njutningen är över kan kvinnan återvinnas, för att förbrukas av nästa ”Buttman”.
Men och andra sidan, vem är jag att tycka till? Redskap är till för att stå till förfogande. Endast anpassad till konsumenten. Eller kanske jag borde lära mig ta ett skämt. Vardagssexism är ju så förbannat kul.

Eller så trycker man ner sexismen i en kub av hemlagad vingummi och äter upp den, för att sedan låta den passera ens tarmar och åka ner i byttan. Receptet bjuder min chef Antonio på, som börjat experimentera med björksocker i ära av mitt blodsocker. Ät bara inte för mycket, så länge du inte önskar bli full. Det är viktigt att du väljer ett vin du tycker om, eftersom det är den som kommer stå för det mesta av smakupplevelsen.

VINGUMMI MED CITRONTIMJAN

 • 16 cl gott rödvin
 • 30 små timjanblad
 • 2 msk xylitol
 • 4 plattor gelatin
 • 2 msk limejuice
 • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i tio minuter. Värm upp hälften av vinet, ta bort från plattan och låt gelatinbladen smälta i det varma vinet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt stelna i rumstemperatur i en passande form. Det här tar några timmar, och om du oljar formen är det lättare att få ut gelatinplattan. Använd fast en form för iskuber så får du lika stora bitar, och om du har silikonformer är det bäst.
  Ska experimentera ett vegetariskt alternativ till dessa. Återkommer om det när ett resultat uppnåtts.

  P.S. Lade med avsikt Frida Kahlo som bildens bakgrund. För hon var tuff och skulle antagligen ha slängt massa målarfärg på dagens vardagssexism. D.S.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *