Mat och intryck från en skrivande kock

I burken,i Norge

Louisiana BBQ och nya jobbet

29 jun , 2017, 14.19 mittismeten

 

I senaste inlägget lovade jag recept på vår bbq-sås så här är det. Och en liten presentation av nya jobbet…

Lousiana BBQ är en väldigt traditionell sås med många toner av blues. Den tar tre veckor att fermentera, men själva tillagningstiden är kort och efteråt har du en sås som står sig länge i kylen.

FERMENTERAD CHILISÅS

 • Olika chilin (välj enligt styrkan du önskar
 • Vitlök
 • Lagerblad
 • Rödvin/vitvin
 • Salt
 • Väg chilifrukterna och vitlöken, och väg sedan upp 2,5 % salt av den vikten. Lägg allt i en steriliserad glasburk med aromtätt lock. Fyll på med vin. Om du vill ha en lite pepprig smak kan du sänka ner några pepparkorn i ett tefilter. Lägg en steril tyngd på allt så inget flyter till ytan. Nu ska den få stå i rumstemperatur i tre veckor och fermenteras, men försök att så gott som varje dag öppna locket och ”pressa” innehållet med en träslev.
  Efteråt ska allt passeras (genom en sådan man brukar förknippa äppelmos med). Allting som lämnar i silen kan torkas till fermenterade chiliflakes! Lämna bara att stå i rumstemperatur på papper. Och vill du ha en tjockare sås kan du koka upp den med lite maizena. Koka då upp bara en del och blanda sedan i resten. Jag smakar även av med lite rökt paprikapulver för det lilla extra.

  Som jag lite misstänkte var hotellrestaurang inte riktigt min typ av matlagning (eller över huvudtaget arbetssätt), så i sommar kommer jag stå bakom grillen vid Pica Pica. Ända tills det är dags att köra hem till Finland! Här en liten presentation…

  Chefen Antonio vid grillen, aka lokomotivet.

  Vår kryddhage.

  Och växthuset!

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *