Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Tankar och händelser

Kock ute på fältet

18 jun , 2017, 15.28 mittismeten

 

I fredags hade jag en catering ute i Sandefjord, grannstaden till Larvik där jag bor. Och för första gången sedan jag flyttade fick jag uppleva en smula ”hytteliv” här i Norge.

Hytte är deras version av en villa. En sommarstuga med andra ord. Men den här hytten var nog inget som jag tidigare sett i Finland. Även om det antagligen finns lyxversioner hemma också så misstänker jag att det är mera vanligt här i oljelandet.

Ibland kan jag bli förvånad över hur mycket pengar som verkar flöda här. Det är helt enligt praxis att äga en stor fin bil, som givetvis ska stå parkerad utanför ett maffigt hus – bäst är det om huset är målat vitt.

Klart det finns ”vanliga knegare” här också. Men iaf i den här delen av Norge är de färre än vad jag är van vid. För att ta ett exempel… Körde igenom – vad man hemma skulle beskriva som – en liten stad på vischan. Och där mitt i allt uppenbarade en sig en bilhandel med endast Range Roovers. Vad man är van att se är ju halvt nedkörda bilar, som står parkerade utanför en medioker bilhandlare, med skylten ”till salu” hängandes i fönstret.

Jag dömer inte. Alla har olika mycket pengar. Men det är så konstigt med ett land där statusliv hör till det ordinära. Där lyxiga saker inte får dig att sticka ut. Eller kanske jag har fått det om bakfoten. Men om man redan kommer från ett rikt land och reagerar på ett annat lands extravaganta livsstil så måste det ju stämma lite grann.

Sedan måste jag inflika att den här planen med att komma hit ett år, jobba och tjäna massa pengar gick lite i stöpet. Visst är kocklönen lite högre än i Finland, men levnadskostnaderna är desto högre. Trodde att jobbet skulle fixa boende när jag kom hit, men det varade bara en månad så tack för den Farris Bad haha. Ska man komma hit och jobba som vanlig knegare gäller det alltså att ha boende via jobbet, och så få barkvällar som möjligt! Bara ett litet tips.

Här är lite bilder från cateringen. Värre arbetsplats kan man hitta!

Lade upp en fin station.

Till fördrinkarna blev det hemlagade tortilla med pulled pork, guacamole, löksallad och Lousiana BBQ sås (ska ge recept i nästa inlägg).

Sedan blev det grillade kungsräkor som legat i en vitlöks- och chilimarinad och några chorizon med chimichurri.

Till huvudrätt yoghurtmarinerad lamm, BBQ kyckling som legat i en marinad med vitlök och fermenterad citron och norsk klassisk biff.

Med diverse tillbehör…

Och så knegaren!

2 kommentarer

  1. Ann-Catrine Håkans skriver:

    Finaste kocken ! Tycker mamm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *