Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,I skålen,Politik,Salt,Samhälle

Vi bara springer och springer

12 Nov , 2016, 19.14 mittismeten

 

Det finns personliga katastrofer och så finns det globala. De skiljer sig på många sätt, men något som alla katastrofer har gemensamt är total chock och en känsla av att allting går för fort. Man vill stanna tiden. Då kan man ju fråga sig varför vi fortsätter att bara springa, med en väldigt tät ögonbindel.

Man brukar säga att livet är kort. Det här är enligt mig en orsak till varför vi borde låta en del händelser och saker ta sin tid. Minnen är svåra att spara om vi bara rusar fram, och de är så viktiga när nutiden känns så flyktig. Bra minnen ger tröst under sämre stunder, medan dåliga minnen påminner oss om att göra bättre val. Med andra ord skapar minnen eftertanke, vilken kan hjälpa nutiden att formas till en framtid som alla vill leva i.

Och så kom vi fram till vad som hänt i veckan – Donald Trump. Tänk att kortsiktigheten, och otåligheten, har gått så långt att ett sådant valresultat är möjligt. Eftertanke är så gott som obefintligt i amerikanska valkampanjer. De är tävlingsinriktade och tärningen kastas om och om igen. Men istället för att spela på ens egna starka sidor, spelar man på de andras svagheter.

Hatretorik har visat sig allt för effektiv. Andras problem, säger populisten, att endast sinkar vår väg till lycka och framgång. De är minst sagt kortsiktiga och själviska de här populisterna. Likheterna mellan Narkissos och de stora populisterna är slående. Han var inom grekisk mytologi en vacker yngling, dömd att förälska sig i sin egen spegelbild. Han såg bara sig själv och stötte ifrån sig alla andra. Termen narcissism kommer från hans historia, vilken betecknas av självupptagenhet, självförhärligande och överdrivna tro på den egna förmågan. Till slut förtvinade han bredvid dammen, där hans bild speglades, och förvandlades till en pingstlilja (också kallad narcisser).

Vid medielinjen fick vi lära oss att frågan ”varför” är en av de mest väsentliga. Den kräver ett svar med eftertanke, och kan inte besvaras med ett simpelt ”ja” eller ”nej”. Men hur ofta ställer vi oss själva denna fråga? Ta ett besök till matbutiken som exempel. Försök nästa gång att fråga dig ”varför vill jag ha den här”, innan du sätter en vara i korgen. På så sätt kanske du lyckas undvika ett impulsköp, vilket butikskedjan noga förutsett och planterat.

Jag kunde avsluta inlägget här, men kan inte motstå att tycka till om ett väldigt populärt socialt medium – Snapchat – som passar bra in i temat. Bilder trodde jag var ett sätt att lagra minnen. Förlänga goda stunder. Men istället tar man i dag bilder som försvinner efter några få sekunder. Varför kunde man fråga sig?

Efter noga eftertanke valde jag i torsdags att laga musslor…

MUSSELSOPPA MED PUMPA OCH KOKOSMJÖLK
IMG_3019

 • 1 kg blåmusslor
 • 1,5 dl torrt vitt vin
 • 200 g pumpa
 • 1 chili
 • 3 cm ingefära
 • 0,5 fänkål
 • 1 citrongräs
 • 1,5 tsk spiskummin
 • Rapsolja
 • 2 dl kokosmjölk
 • Salt och vitpeppar
 • Tvätta musslorna och släng de som inte stänger sig. Låt dem ligga i kallt och saltat vatten medan du förbereder resten av ingredienserna. Strimla pumpan. Skala ingefäran och skär i tunna skivor. Finstrimla chilin och fänkålen. Till fänkålen kan det vara bra med en mandolin. ”Krossa” citrongräset genom att knäcka den med händerna. Fräs alla kryddor och grönsaker med spiskummin.

  Tillsätt musslorna och vinet. Lägg på locket och låt bubbla tills alla musslorna öppnat sig. Sila och lägg tillbaka spadet tillbaka i kastrullen. Reducera till 2/3. Tillsätt kokosmjölken och smaka av med salt och vitpeppar.

  Vid servering lägger du musslorna, och om du vill de andra silade ingredienserna, i portionsskålar och häller över den varma soppan. Håller du musslorna och soppan separerade så undviker du överkokta musslor vid uppvärmning.

  Smaklig måltid!

  P.S. Har ni annars läst min senaste artikel om chokladens räknade dagar? Här får ni ett exempel på en bransch som verkligen inte fått den eftertanke den förtjänar.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *