i Norge,På tallriken,Salt,Sött
Och så när jag vaknade i dag, på Svenska dagen, var det vitt ute. Och jag kände mig lite mera hemma. Tyvärr har alla butiker stängt här på söndagarna, och jag hade glömt att handla mat, så det fick bli en svensktalande middag utifrån vad som fanns i kylen. Någorlunda bra – och svenskt – blev det.
Fräs citron, lök, morot och pepparrot snabbt i lite rapsolja. Tillsätt vatten och vin och låta koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar, innan du lägger ner laxen och låter den sjuda (inte koka!) under lock i 5–6 minuter.
Åt den med grönkål, som snabbt sänktes ner i kokande vatten, och fint strimlade rotfrukter. Toppade även med en grönkålspesto, som jag hade lagat någon dag innan. Receptet på den hittar du här.
Sedan firade jag snön med varm kakao. Kokade upp en 1 dl kokosmjölk och 1 dl soyamjölk med en kanelstång, några kardemummakärnor, två stjärnanis och några bitar mörk choklad. Det är det som är så bra med varm kakao – man kan komponera en ny varje kväll. Det enda som behövs är ett intresse för att fylla sitt kryddskåp. Nästa gång jag ser saffran ska det inhandlas och åka i nästa kopp kakao. Kanske med lite chili.