Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Salt

Glad internationella pastadagen!

26 okt , 2016, 00.33 mittismeten

 

Natten utgjordes främst av mardrömmar. De handlade om vad de alltid gör när jag får hemlängtan. Hjälplöshet när husdjuren hemma är i nöd, och jag kan inte rädda dem. Men dagen är så gott som slut och allting känns mycket ljusare och hemlängtan är under kontroll

Tröstmat var det första som poppade upp i mina tankar vid uppvakningen. Men eftersom dagen visade sig bli en bra sådan så valde jag att äta fira – inte tröstäta – pasta vid favoritcafét. Denna italienska stolthet förtjänar ändå att hyllas, som den glädjespridare och ödmjuka kamrat den är.

Ungefär lika mycket glädje, lugn och tröst går att finna i konsten att laga pasta. Det stämmer verkligen att bra pasta är gjord med kärlek, och en gnutta tålamod.

Så jag tänkte dela med mig av ett recept som aldrig svikit. Den är spänstig, och får en fin färg. En pastamaskin är att föredra, men en kavel går också bra. Mjölet går att byta ut mot fullkorn, men det måste vara finmalet. Och som vid all bakning… ekologiskt och kvalitet vinner alltid vid val av mjöl!

Receptet använde jag när svenskarna ville se hur fyra finlandsvenskar kockar i Halv åtta hos mig. Det känns som en evighet sedan, men kan ganska säkert säga att det var pastarätten som gav mig den delade vinsten.

Receptet finner du exakt här. Pastadegen går att använda i vilken form av pasta du än önskar. Det enda som jag gör annorlunda i dag är att jag med en gaffel lätt vispar ihop vatten, olja, ägg och salt – INNAN de åker ner i ”mjölhålet”.

OBS! Internationella pastadagen firas 25 oktober. Det var bara jag som tryckte på ”publicera” knappen lite för sent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *